Primarul General, Ion Ceban, a participat vineri la deschiderea oficială a Anului literar-cultural „Onisifor Ghibu", activitate organizată în contextul celor 30 de ani de activitate a instituției de cultură.
La eveniment au mai fost prezenți: conducerea Uniunii Scriitorilor din Moldova și ai Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu", scriitori și editori din Moldova și România, profesori universitari, critici și istorici literari etc.
Edilul capitalei a felicitat colectivul instituției de cultură cu ocazia aniversării a 3 decenii de activitate, precizând că a beneficiat și dumnealui, în copilărie și în studenție, de serviciile bibliotecii „O. Ghibu", unde a găsit mereu cărți interesante, dar și titluri care i-au marcat drumul în viață. „Cartea ne facem să fim mai buni, mai inteligenți, mai dezvoltați și mai creativi. Doar așa vom reuși să avem un cost de oportunitate în viață, să fim în pas cu timpul, în ritm cu rigorile vremii, de rând cu celelalte națiuni și culturi".
În context, Ion Ceban a mai menționat că în ultimii ani, municipalitatea a majorat constant alocațiile bugetare pentru domeniile: educație, sport cultură și pentru proiecte culturale, deoarece pentru o societate aceste investiții sunt principiale. „Alături de amenajări de parcuri, scuaruri și trotuare, avem datoria de a investi și în cultură. Pentru că, capitalul uman este cel mai important dintre activele pe termen lung de care dispunem. Or, el se formează aici: la școală la bibliotecă, la teatru. Aici avem personalități valoroase și noi ne mândrim că suntem contemporani cu ei", a mai spus Primarul.
Potrivit directorului instituției, Vitalie Răileanu, critic și istoric literar, la această oră de bilanț aniversar, biblioteca „O Ghibu", vine cu multe și frumoase realizări, dar și cu mari angajamente întru confirmarea misiunii sale nobile de valorificare a Cărții, a Istoriei neamului și perpetuarea valorilor naționale.
În prezent, patrimoniul bibliotecii „O. Ghibu" însumează circa 65 de mii de titluri de diverse publicații, inclusiv câte 15 mii de titluri de literatură română și tot atâtea de literatură universală.
Biblioteca este gazda diverselor festivaluri internaționale, de poezie, de proză scurtă, a festivalului Republican „Floarea Omeniei" și a Concursului republican „Ars Adolescentina".
Instituția oferă cititorilor săi un valoros fond de carte, alcătuit din sute de publicații, colecții enciclopedice, periodice, documente grafice, ilustrări video-audio-vizuale, purtătoare de informații din cultura și știința românească și cea mondială.