Finalizarea monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste

https://new.chisinau.md/ro/finalizarea-monumentului-in-memoria-victimelor-deportarilor-staliniste-20292_239603.html

Primăria municipiului Chişinău informează că au fost finalizate lucrările de turnare în bronz a monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste, care urmează a fi amplasat în scuarul Gării Feroviare din capitală.

Primăria municipiului Chişinău informează că a fost finalizate lucrările de turnare în bronz a monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste, care urmează a fi amplasat în scuarul Gării Feroviare din capitală.

Lucrările de turnare în bronz şi asamblarea elementelor au fost efectuate pe etape la fabrica din Misk, Republica Belarus şi au durat circa 4 luni. Pentru respectarea tehnologiei de îmbinare a celor 70 de forme din care este alcătuit monumentul, a fost extins termenul de finalizare a lucrării până la sfârşitul lunii curente. În prezent se derulează ultima fază de edificare a sculpturii de bronz şi anume prelucrarea artistică a elementelor asamblate.

În context, informăm că la o etapă avansată de realizare se află şi lucrările de amenajare a scuarului Gării Feroviare, locaţia unde va fi amplasat viitorul monument în memoria victimelor deportărilor staliniste.

Menţionăm că autorul viitorului monument, cu o înălţime de 3 metri şi 12 metri în lungime, este artistul plastic Iurie Platon. Elaborarea conceptului şi a schiţei de proiect a viitorului monument a început încă acum 3 ani. Timp de 2 ani a durat modelarea formelor în gips. Ulterior, la Minsk, monumentul a fost turnat în bronz, iar formele au fost prelucrate artistic şi asamblate.

Până la sfârşitul lunii curente, monumentul urmează a fi transportat la Chişinău.

Video: Etapa finală de turnare în bronz a monumentului victimelor regimului stalinist

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

 

08.07.2013

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md