Primăria Municipiului Chișinău informează că duminică, 18 septembrie, a.c., în capitală s-a desfășurat prima ediție a Forumului lucrătorilor din sfera protecției sociale a populației, cu genericul „Dimensiunea socială în secolul XXI".
Evenimentul a avut loc în contextul Zilei profesionale a lucrătorului din sfera protecției sociale a populației, marcată anual, în a treia duminică a lunii septembrie.
Cu acest prilej, Primăria Municipiului Chișinău, prin intermediul Direcției generale asistență medicală și socială a organizat, în premieră, pentru lucrătorii sociali din capitală, paneluri de discuții și master class-uri, cu participarea experților naționali și internaționali din domeniul asistenței sociale, gala de excelență și un program muzical.
De asemenea, în cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentanții fundațiilor și organizațiilor sectorului asociativ, care dezvoltă servicii sociale pe teritoriul municipiului Chișinău. Iar partenerii evenimentului sunt Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Proiectul „Date pentru Impact" și
Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă".
Actualmente în grija lucrătorilor din domeniul protecției sociale sunt circa 200 de mii de beneficiari ai sistemului social din municipiul Chișinău. Totodată, peste 2400 de asistenți sociali activează în cadrul Direcției generale asistență medicală și socială și Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, iar necesitatea este de circa 3500 de angajați.
Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a adus mulțumiri angajaților sociali pentru munca depusă, profesionalismul şi valoarea umană de care dispun.
„Dumneavoastră sunteți acei oameni care îi ajută pe alții care au nevoie de ajutor. Nu este o muncă ușoară. Puțini cunosc cât e de greu cu un salariu mic sa faci un lucru mare, ceea ce fac asistenții sociali. Grație dedicației fiecăruia ajutăm oamenii care au nevoie de ajutor. Atunci când vrem creșterea calității, trebuie să ne gândim și la motivarea oamenilor".
Edilul capitalei vociferat că unul din obiectivele pe care trebuie sa le formuleze municipalitatea, este de a cere colectiv majorări de salarii de la stat pentru toți angajații din domeniul social, deoarece atunci când cerem calitate, trebuie să oferim oamenilor un salariu decent. Iar statul ar trebui să dezvolte noi politici, mecanisme de planificare a resurselor umane din domeniul protecției sociale, să identifice posibilități de motivare a angajaților din domeniul asistenței sociale, precum și sporirea imaginii acestor angajați.
Pentru implementarea programelor de asistență socială și consolidarea sistemului de asistență socială, anual, în municipiul Chișinău sunt alocate mijloace financiare considerabile. Astfel, doar în anul 2022 au fost alocate 550 milioane lei. Totodată, din totalul alocațiilor gestionate, 85% sunt din bugetul municipal, ceea ce constituie 468 milioane lei.