Specialiștii S.A. „Apă-Canal Chișinău” continuă inventarierea locurilor de consum, în scopul reducerii deversărilor apelor uzate cu depășirea concentrațiilor maxime admisibile (CMA) în rețeaua publică de canalizare. Astfel, pe parcursul lunii august, a.c., au fost verificate 475 locuri de consum, iar subiecții care încalcă prevederile legale ce ţin de poluarea apei şi mediului riscă să fie deconectați de la serviciile publice de apă și de canalizare.
Administrația furnizorului de apă face apel repetat către toți consumatorii, dar în special către agenții economici, de a-și revizui procesul de lucru, în sensul evitării deversărilor de ape uzate cu concentrații maxim admisibile.
În acest scop, angajaţii S.A. „Apă-Canal Chișinău" efectuează zilnic controale în diverse sectoare ale mun. Chişinău pentru a monitoriza corectitudinea procesului de deversare a apelor uzate.
Astfel, pe parcursul lunii august au fost inspectate 475 locuri de consum, inclusiv 408 planificate și 67 inopinate.
Tot în perioada menționată au fost prelevate probe de ape uzate de la 218 agenți economici. În rezultat, s-au desfășurat controale inopinate la 94 de agenți, iar la 137 adrese au fost organizate controale ordinare. În aceeași perioadă au fost prelevate și 15 probe de ape uzate de la Stațiile de epurare Chișinău și din suburbii.
Drept urmare, au fost expediate 71 de prescripții pentru înlăturarea cauzelor care au determinat depășirea concentrațiilor maxim admisibile și au fost întocmite 24 de acorduri de preluarea a apelor uzate cu furnizorul de apă.
Pe parcursul lunii august 2022 au fost transportate 125 rute de deșeuri lichide, în volum de 705,20 m² și au fost încheiate 10 contracte noi privind transportarea deșeurilor lichide.
În cadrul procesului de inventariere a locurilor de consum au fost implicate echipe de lucru din cadrul Sectorului inspecție și control, Direcția comercială.
Furnizorul de apă, care se confruntă tot mai des cu cazuri de poluare a apei din reţeaua publică, atrage atenţia că deversarea apei poluate constituie o infracţiune, iar cei care încalcă prevederile legale în domeniul serviciilor de utilităţi publice se expun la riscuri ce au drept consecinţă plata despăgubirilor şi amenzilor aferente, deconectărilor, precum şi urmărirea penală.