Primăria Municipiului Chișinău informează că astăzi, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt, Aleea Clasicilor Literaturii Române, a avut loc inaugurarea Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, ediția a XV-ea la Chișinău. Proiectul reprezintă un tribut adus marelui poet.
Festivalul Internațional „Grigore Vieru” este unul din cele mai frumoase și durabile proiecte comune ale Primăriilor Iași și Chișinău și are drept scop „Păstrarea memoriei marelui poet de limba română, Grigore Vieru – simbol al românismului de dincolo şi de dincoace de Prut”.
Ediția din acest an a fost lansată pe data de 16 mai la Iași, iar pe parcursul a patru zile, 20 de scriitori din România, Republica Moldova, Italia și Marea Britanie participă la diverse manifestări culturale în orașele Iaşi, Chişinău și Cahul.
La Chișinău, Festivalul a fost deschis cu depunere de flori la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare şi Sfânt” și cu un recital poetic. La eveniment a participat viceprimarul Angela Cutasevici.
Programul a continuat la Academia de Științe a Moldovei, unde a avut loc o conferință științifică „Grigore Vieru: duminica cuvintelor românești”, susținută de critici și istorici literari, cu participarea academicianului Mihai Cimpoi și a criticului literar, Theodor Codreanu.
Ziua va culmina cu Gala Premiilor Festivalului şi cu un spectacol omagial, desfășurat în Sala „Clasa Viitorului” a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, cu participarea sopranei Claudia Caia de la Opera Națională București, actorului Nicolae Darie, Artist al Poporului, a Ansamblului etnofolcloric „Plăieșii”, conducător artistic - Nicolae Gribincea, interpretul Oleg Spînu, laureat al proiectului televizat „Românii au talent”, precum și a unor formații artistice consacrate de elevi și studenți.
Pe 19 mai, a.c., publicul este așteptat la Cahul, la spectacolul muzical poetic „Requiem pentru Grigore Vieru”.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” Chișinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, Primăria Iași, Asociația Culturală „Feedback” Iaşi, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Academia de Științe a Moldovei, Direcția învățământ Cahul, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ateneul Național din Iași, Consiliul Raional Cahul și alte instituții.