Muzeul oraşului Chişinău, din str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, a fost redeschis astăzi, după o perioadă de mai mulţi ani cât s-a aflat în reconstrucţie. Muzeul Oraşului Chişinău mai este cunoscut ca „Turnul de apă", şi asta deoarece aici la început îşi avea sediul instituţia furnizoare de apă potabilă din capitală.
În acest context, între Primăria municipiului Chişinău şi Universitatea de Stat din Moldova a fost semnat un acord cu privire la gestionarea în continuare a fondurilor ştiinţifice ale Muzeului oraşului Chişinău
Potrivit lui Dorin Chirtoacă, Muzeul îşi redeschide uşile după o istorie zbuciumată. „Turnul de Apă" rămîne a fi unul dintre simbolurile oraşului", a menţionat edilul capitalei, exprimând satisfacţia că acest monument este redat din nou publicului. Primarul de Chişinău a subliniat că pe viitor muzeul va găzdui diferite expoziţii.
„Turnul de apă", sau Muzeul oraşului Chişinău, a fost construit în 1892 după proiectul arhitectului A.I. Bernardazzi. Acesta reprezintă un monument de arhitectură de importanţă naţională. Chiar dacă de-a lungul anilor a fost parţial deteriorat, clădirea a fost reconstruită după imaginile de epocă în anii 1980-1983, cu excepţia foişorului de foc din partea superioară, construit iniţial din lemn, formele cărui au fost repetate în piatră.
De asemenea, Muzeul oraşului Chişinău este primul monument istoric iluminat artistic, pe timp de noapte, iluminatul artistic al edificiului fiind realizat în anul curent de către Primăria municipiului Chişinău.
12.10.2011
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău