Intervenţia serviciilor municipale pentru lichidarea consecinţelor ploii torenţiale din 30 iunie 2013

https://new.chisinau.md/ro/interventia-serviciilor-municipale-pentru-lichidarea-consecintelor-ploii-torenti-20292_239608.html

Primăria municipiului Chişinău informează că până la data de astăzi, 9 iulie 2013, în mare parte consecinţele ploilor torenţiale din 30 iunie au fost deja înlăturate. Până acum au fost curăţate şi reparate 14 străzi, din totalul de 24 afectate de ape.

Primăria municipiului Chişinău informează că până la data de astăzi, 9 iulie 2013, în mare parte consecinţele ploilor torenţiale din 30 iunie au fost deja înlăturate. Până acum au fost curăţate şi reparate 14 străzi, din totalul de 24 afectate de ape. Pe celelalte artere drumarii vor interveni pe parcursul săptămânii curente.

În suburbii, au fost reabilitate drumurile afectate de ploi din localităţile Bubuieci, Truşeni, Condriţa, Codru, Budeşti, Sângera şi Vadul lui Vodă, fiind executate lucrări în volum total de 8 milioane lei. În această săptămână se va interveni în localităţile Truşeni, Durleşi şi satul Bâc.

În fondul municipal de locuinţe, în total au fost inundate 186 apartamente. Până acum, au fost curăţate toate cele 30 de subsoluri şi 31 de scări afectate de apă. Între timp, au fost reparaţi 327 metri de ţeavă de scurgere a apelor pluviale şi 112 m liniari de jgheaburi şi burlane. În privinţa acoperişurilor avariate, au fost reparate cele din ardezie şi din metal, mai rămânând nefinisate lucurările la acoperişurile moi. Totodată, au fost curăţate de nămol 20 de curţi particulare, fiind evacuate 80 m³ de mâl.

În sectorul Buiucani, cel mai puternic afectat de intemperii, săptămâna trecută au fost curăţate de mâl cel 17 curţi care au fost inundate, situate pe Calea Ieşilor şi în cartierul Sculeni. În 20 de locuinţe se desfăşoară deja reparaţii, iar pentru restul apartamentelor au fost procurate materiale de construcţie. Pretura sectorului Buiucani promite finisarea lucrărilor menţionate în decurs de o lună. În blocurile de locuinţe de pe str. Cornului 11/1 au fost lichidate toate consecinţele provocate de ape. Totodată, în cazul a 4 familii a căror 4 apartamente au fost inundate, va fi alocat ajutor financiar. Apartamentele inundate din cauza construcţiei mansardei de pe str. Suceviţa nr. 36/1 şi nr. 41 vor fi reparate de către agentul economic.

Pe parcursul următoarei luni, albia râuleţului Durleşti va fi curăţată. Totodată, autorităţile vor face o inventariere a construcţiilor edificate în zona albiei râului, iar proprietarii imobilelor care s-au conectat nesancţionat la reţeaua de canalizare menajeră vor fi sancţionaţi.

În acelaşi timp, SA „Apă-Canal Chişinău" a curăţat reţeaua de canalizare din prejma lacului „Valea Morilor". Reprezentanţii întreprinderii urmează să identifice soluţii pentru prevenirea cazurilor de blocare a canalelor, întru evitarea scurgerilor de apă murdară în lac.

Referitor la reabilitarea zidului de protecţie de pe bd. Renaşterii, specialiştii au propus reconstrucţia capitală a acestuia. În context, primarul general al capitalei,  Dorin Chirtoacă a solicitat finisarea construcţiei până în toamnă.

Şeful administraţiei municipale a solicitat serviciilor antrenate în lichidarea consecinţelor ploilor torenţiale din 30 iunie să continuie activităţile conform priorităţilor şi în conformitate cu decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a municipiului Chişinău. Dorin Chirtoacă a solicitat serviciilor să facă faţă situaţiei cu forţe proprii şi, doar în cazuri excepţionale, cu documentare completă, să fie acordate surse financiare suplimentare.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

 

09.07.2013

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md