Întrevedere cu reprezentanţii Uniunii Veteranilor din Afganistan

https://new.chisinau.md/ro/intrevedere-cu-reprezentantii-uniunii-veteranilor-din-afganistan-20292_237979.html

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, cu prilejul aniversării a 21-a de la retragerea trupelor din Afganistan.

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, cu prilejul aniversării a 21-a de la retragerea trupelor din Afganistan. 
Veteranii au apreciat iniţiativa primarului de Chişinău de a discuta despre problemele acestora. Potrivit lor, chiar şi după 21 de ani de la retragerea trupelor din Afganistan, participanţii la lupte şi familiile acestora continuă să se confrunte cu probleme legate de asigurarea cu spaţiu locativ, acordarea compensaţiilor, a foilor de tratament pentru invalizi, susţinerea văduvelor de război etc. De asemenea, veteranii au ţinut să afle mai multe informaţii despre modalitatea de acordare a creditelor preferenţiale pentru construcţia de locuinţe. 
În context, primarul general Dorin Chirtoacă a menţionat că, având în vedere situaţia actuală cu care se confruntă Primăria Chişinău, când 95 la sută din bugetul municipal este prevăzut pentru acoperirea cheltuielilor curente şi doar 5 la sută pentru investiţii, este destul de dificil de a asigura cu locuinţe chiar şi categoriile de cetăţeni cu diferite merite sau dezavantaje. Potrivit edilului capitalei, veteranii războiului din Afganistan beneficiază în continuare de dreptul de a călători gratuit în transportul public municipal, pot obţine credite preferenţiale pentru construcţia locuinţelor şi ajutoare sociale la căldură. 
De asemenea, Dorin Chirtoacă a precizat că Primăria va face o evaluare în privinţa asigurării cu sedii a organizaţiilor de veterani din sectoare, dar şi a modalităţii de distribuire a foilor de tratament la sanatoriu pentru invalizi. Primarul general a îndemnat organizaţiile locale a veteranilor din Afganistan să prezinte Primăriei Chişinău cele mai importante probleme cu care se confruntă participanţii la lupte, pentru soluţionarea lor. 
În acest an, cu prilejul aniversării a 21-a de la retragerea trupelor din Afganistan, 103 persoane, inclusiv participanţi la lupte, invalizi şi văduve din municipiul Chişinău vor primi din partea Primăriei câte 500 lei. 
În războiul din Afganistan, care s-a desfăşurat cu implicarea trupelor sovietice între anii 1979-1989, şi-au pierdut viaţa 305 moldoveni, iar circa 700 au fost răniţi. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

13.02.2010

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md