Ion Ceban: „Am depus o inițiativă legislativă privind anularea taxei de salubrizare pentru toată țara, începând din anul 2024”

https://new.chisinau.md/ro/ion-ceban-vom-depune-o-initiativa-legislativa-privind-anularea-20292_274268.html

Primarul General, Ion Ceban, a solicitat depunerea unei inițiative legislative în Parlament, cu amendamentul de anulare a taxei pentru salubrizare pentru întreaga republică, nu doar pentru municipiul Chișinău, începând cu anul 2024.

O inițiativă legislativă în acest sens a fost depusă de către Gaic Vartanean, deputat în parlament.

Reacția responsabililor municipali vine ca urmare a criticilor aduse din partea consilierilor municipali PAS și a deputaților din majoritatea parlamentară, dar și de către alte formațiuni politice, la adresa municipalității, după expedierea avizelor de plată a taxei de salubrizare.

Acest subiect a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Edilul capitalei a declarat că deputații din majoritatea parlamentară ar fi putut anula taxa de salubrizare în luna decembrie sau mai târziu, așa cum prevede legislația, astfel ca oamenii să nu primească respectivele avize de plată. De asemenea, Ion Ceban a specificat că pentru acest an taxa de salubrizare nu poate fi anulată, pentru că legea nu are efect retroactiv.

Taxa de salubrizare este prevăzută de Codul Fiscal, iar Curtea de Conturi a atras atenția de mai multe ori autorităților municipale pe acest subiect.

„Consiliul Municipal Chișinău doar a stabilit, în conformitate cu recomandările Curții de Conturi, suma lunară de 10 lei și propus scutiri de la această plată pentru pensionari, pentru persoanele cu dezabilități și pentru cetățenii de până la 18 ani. Iar facturile expediate au fost perfectate în baza datelor Agenției Servicii Publice, instituție subordonată Guvernului. Taxa a fost aprobată cu 2 ani în urmă, iar facturile le-au transmis începând cu acest an, înainte de campania electorală pentru a mă acuza pe mine. Iar dacă oamenii nu vor achita, vor fi aplicate amenzi și penalități pentru neachitare”, a mai declarat Ion Ceban.

26.06.2023

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md