La mulţi ani pentru Maria Bieşu şi Ion Ungureanu!

https://new.chisinau.md/ro/la-multi-ani-pentru-maria-biesu-si-ion-ungureanu-20292_237783.html

Două personalităţi ale culturii noastre – soprana Maria Bieşu, primadona Operei Naţionale şi actorul şi regizorul Ion Ungureanu, sunt felicitaţi de Primăria municipiului Chişinău cu prilejul zilei de naştere.

Două personalităţi ale culturii noastre – soprana Maria Bieşu, primadona Operei Naţionale şi actorul şi regizorul Ion Ungureanu, sunt felicitaţi de Primăria municipiului Chişinău cu prilejul zilei de naştere. 

Maria Bieşu s-a impus ca solistă pe plan naţional şi internaţional, devenind cunoscută în mod special după concursul internaţional de canto „Miura Tamaki”, Tokio, 1967. Maria Bieşu s-a afirmat nu numai pe scenă dar şi în calitate de profesoară de canto la Academia de Teatru, Muzică şi Arte Plastice din Chişinău, instruind o întreagă pleiadă de interpreţi. Din 1967 deţine funcţia de Preşedinte a Uniunii Muzicienilor din R. Moldova. 

În septembrie 1990 a fost inaugurată prima ediţie a Festivalului Internaţional de operă şi balet „Maria Bieşu”, prin care soprana reuneşte la Chişinău nume celebre ale scenelor lirice din întreaga lume.

Maria Bieşu este Cetăţean de onoare al municipiului Chişinău.

Actorul şi regizorul Ion Ungureanu face parte din promoţia de aur a Şcolii teatrale „Şciukin” care, în 1960 a fondat la Chişinău Teatrul pentru tineret şi copii „Luceafărul”. Această instituţie teatrală a atras un public numeros datorită repertoriului, dar şi limbii române promovată de trupa condusă de Ion Ungureanu. În anii de renaştere naţională, Ion Ungureanu s-a alăturat concetăţenilor săi, devenind unul dintre fruntaşii ei. În calitate de ministru al Culturii şi Cultelor a promovat valorile autentice. Amintim că a susţinut iniţiativa reamplasării monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt în locul inaugurării lui de către autori, precum şi instalarea la Chişinău a monumentului Lupoaicei – simbol al latinităţii noastre.

03.08.2009

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md