Lucrări de reparație și întreținere a infrastructurii rutiere, executate pe parcursul săptămânii: 26 august – 01 septembrie 2024

https://new.chisinau.md/ro/lucrari-de-reparatie-si-intretinere-a-infrastructurii-rutiere-executate-20292_277461.html

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 26 august – 01 septembrie 2024, angajații Î.M. Regia „Exdrupo” și agenții economici contractați de Direcția Generală Mobilitate Urbană au desfășurat lucrări de reparație și întreținere a drumurilor publice municipale în toate sectoarele orașului, cu prioritate pe amenajarea infrastructurii de acces către instituțiile de învățământ.

Șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache, a informat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, că în preajma noului an școlar 2024-2025, serviciile de profil au reabilitat 48 de căi de acces spre școli și grădinițe, creând condiții de deplasare mai sigure pentru copii și elevi.

Totodată, au fost reînnoite marcajele rutiere la trecerile de pietoni din apropierea unităților educaționale, fiind dezvoltate și noi măsuri de securizare, cum ar trecerile supraînălțate și marcajul de culoare roșie în fața mai multor treceri pietonale. De rând cu acest acțiuni, a fost reabilitat și iluminatul public stradal.

În același timp, s-au depus eforturi pentru finalizarea lucrărilor în termenii prevăzuți, pe drumurile aflate în reparație.

Astfel, pe bd. Decebal au fost executate lucrări de pregătire, iar pe parcursul următoarelor nopți urmează aplicarea straturilor de asfalt pe ultimul tronson de drum. La următoarea etapă va fi modernizat iluminatul stradal pe bulevardul nominalizat.

Tot pentru săptămâna curentă, este preconizată finalizarea lucrărilor de asfaltare (cu stratul de uzură) pe străzile Ciuflea și Ștefan Neaga, iar la sensurile giratorii din intersecțiile străzilor „Calea Orheiului - Calea Moșilor – Petricani” și „Calea Orheiului - Renașterii Naționale”, acțiunile de pregătire pentru asfaltare (frezarea părții carosabile).

De asemenea, pe parcursul săptămânii trecute, în intersecția străzilor Decebal, Trandafirilor și Sarmizegetusa au fost finalizate lucrările de reorganizare a circulației rutiere, menite să asigure o circulație mai fluentă și mai sigură pentru toți participanții la trafic.

Măsurile întreprinse au inclus: pozarea cablurilor în subteran, instalarea pilonilor și montarea a 16 semafoare noi de tip LED pentru trafic rutier și 6 semafoare pentru pietoni, toate dotate cu sistem de dirijare inteligentă. Noile semafoare sunt deja funcționale.

În săptămâna precedentă s-a lucrat și la întreținerea sistemului de canalizare pluvială, fiind reparate 135 elemente ale rețelei, prin instalarea grilajelor, fântânilor, ridicarea la cotă, montarea elementelor de beton și a capacelor din fontă. În același timp, peste 270 guri de captare au fost curățate de frunze și gunoaie.

Pentru sporirea siguranței în trafic, în perioada de referință, au fost aplicate marcaje rutiere transversale și longitudinale, din vopsea acrilică și termoplast, pe mai multe străzi, pe o arie totală de peste 4000 m².

Totodată, 90 indicatoare rutiere au fost reparate sau întreținute în toate sectoarele orașului, iar alte 73 unități au fost nou instalate.

Pentru a proteja învelișul asfaltic al drumurilor publice, în contextul temperaturilor caniculare de săptămâna trecută, în perioada de referință au fost stropite mai multe străzi din sectoarele Centru și Buiucani.

De rând cu lucrările executate de Î.M. Regia „Exdrupo”, au fost realizate acțiuni de reabilitare a infrastructurii rutiere, în cadrul proiectelor contractate de Direcția Generală Mobilitate Urbană.

Astfel, pe str. Mihai Viteazul a fost asfaltată jumătatea de pod aflată în reparație capitală, iar în prezent sunt desfășurate acțiuni de securizare (montarea blocurilor de beton între trotuarul temporar și partea carosabilă, montarea plasei de siguranță), în scopul redeschiderii circulației pe partea reabilitată. În același timp, pe partea stânga a podului se fac lucrări de organizare a șantierului, fiind strămutată rețeaua de contact.

Pe str. Mihai Eminescu au fost finalizate lucrările de reabilitare a trotuarelor pe tronsonul bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Alexei Mateevici, ambele părți, iar în continuare se lucrează pe segmentul bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Mitropolit Varlaam, partea pară. În cadrul aceluiași proiect, sunt reabilitate zonele pietonale pe str. Mihail Kogălniceanu.

02.09.2024

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md