Primăria Municipiului Chișinău informează că pe parcursul săptămânii trecute, 08-14 august 2022, au fost realizate mai multe lucrări de întreținere și reparație a drumurilor publice municipale, în paralel cu acțiunile de lichidare a consecințelor calamităților naturale din 09 august, a.c.
Astfel, ÎM Regia „Exdrupo" a executat lucrări de asfaltare pe o suprafață totală de circa 3 mii m². Cel mai mare volum a fost executat pe Calea Ieșilor, unde, în paralel, au fost efectuate lucrări de frezare pe o suprafață de circa 3 mii m² (care urmează a fi asfaltată în săptămâna curentă). Concomitent, s-a lucrat la sistemul pluvial, fiind ridicate la cota drumului grilajele și fântânile de vizitare.
Pe bd. Cuza Vodă, tronsonul bd. Dacia - str. Sarmizegetusa, au continuat lucrările de reabilitate a părții carosabile, prin așternerea stratului de egalizare, pe o suprafață totală de 8,3 mii m².
Lucrări de frezare a carosabilului s-au realizat și pe bd. Renașterii Naționale (peste 2 mii m²), suprafață fiind pregătită pentru asfaltare în săptămâna curentă. Tot aici continuă acțiunile de demontare/montare a bordurilor la trotuare.
Și pe str. Socoleni s-a lucrat la înlocuirea bordurilor deteriorate, unde ulterior va fi schimbat și asfaltul de pe trotuare.
Pe strada Ion Neculce au fost inițiate lucrări de reabilitare a drumului și a trotuarelor. Intervenția a început cu decaparea betonului asfaltic degradat de pe trotuare și demontarea bordurilor uzate pe tronsonul str. Eugen Coca - str. Vissarion Belinski. Urmează pregătirea stratului de fundație pentru așternerea asfaltului. După reabilitarea trotuarelor, va începe și reparația părții carosabile, cu frezarea învelișului asfaltic, ridicarea la cotă a fântânilor de canalizare și asfaltarea.
Alte intervenții ale drumarilor au vizat remedierea problemelor cauzate de aversele de săptămâna trecută, precum: tasări și surpări pe carosabil și trotuare, dislocarea asfaltului pe arii extinse, deteriorarea marginilor de drum.
În același timp, pe mai multe străzi s-a lucrat la reparația canalizării pluviale. La fel, sistemul pluvial a necesitat o intervenție sporită din partea drumarilor, în rezultatul ploilor abundente, reușindu-se curățarea sau spălarea de deșeuri vegetale, reziduuri sau nămol a peste 600 guri de captare a apelor, pentru a preveni blocarea acestora.
Acțiuni de salubrizare au fost executate și pe drumuri, acestea fiind curățate de cantitățile sporite de nămol.