Primăria municipiului Chișinău și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat miercuri, 16 decembrie, a.c., un acord pentru finanțarea activităților de modernizare a sistemului de management al deșeurilor din capitală, în valoare de 9 mil. Euro.
Evenimentul se înscrie în șirul de acțiuni, destinate implementării Proiectului „Deșeuri solide Chișinău", pentru care municipalitatea a negociat, cu partenerii de dezvoltare (BERD, BEI), în vederea obținerii surselor financiare pentru dezvoltare.
Planul general de finanțare al proiectului prevede: împrumut BERD - 9 mil. Euro; împrumut BEI - 9 mil. Euro, ce urmează să vină la Primărie drept credit nerambursabil prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, ca parte integrantă a Proiectului de Gestionare a Deșeurilor pe țară; grant - 5 mil. Euro din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P), din care face parte Uniunea Europeană, cel mai mare donator, susținut și de state precum Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Moldova, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă și Suedia, inițiatorul fondului și cel mai mare donator bilateral. De asemenea, contribuția municipalității pentru susținerea proiectului este de 7,96 milioane Euro.
În cadrul evenimentului care s-a desfășurat în regim online, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că proiectul „Deșeuri solide Chișinău" este unul de importanță vitală pentru capitală, astfel că modernizarea serviciului de colectare, transportare și depozitare a deșeurilor este iminentă.
„Chișinăul are nevoie de un răspuns urgent la problema tot mai mare a deșeurilor solide, iar implementarea proiectului deșeurilor solide în oraș va reduce în mod semnificativ efectele nocive asupra mediului, climei și sănătății oamenilor. În context, aduc mulțumiri partenerilor externi, pentru contribuția la realizarea celor mai importante proiecte investiționale desfășurate de municipalitate", a menționat edilul capitalei.
Fondurile din împrumut și grant care vor fi utilizate la implementarea Proiectului „Deșeuri solide Chișinău" presupune:
- Dezvoltarea Întreprinderii Municipale „Autosalubritate" prin reînnoirea parcului de autospeciale cu unități noi, dar și mecanisme de selectare a deșeurilor.
- Reabilitarea poligonului existent de deșeuri din com. Țânțăreni;
- Revitalizarea drumului de acces alternativ către depozitul de deșeuri;
- Închiderea gunoiștii din strada Uzinelor, 211;
- Renovarea stației de transfer;
- Investirea într-o instalație de sortare a deșeurilor.