Locuitorii municipiului Chişinău care n-au reuşit până acum să depună cereri pentru a beneficia de compensaţii la plata agentului termic, pentru achiziţionarea de lemne şi cărbune folosite pentru încălzire sau pentru achitarea facturii la gazele naturale folosite pentru încălzire, pentru sezonul termic 2011-2012, mai pot face aceste solicitări până la 1 decembrie, curent. Şi aceasta pentru a beneficia de ajutor la plata încălzirii, inclusiv pentru luna noiembrie 2011.
Amintim că de compensaţii respective beneficiază familiile a căror venituri lunare se încadrează în limita a 1450 lei de persoană.
Valoarea compensaţiei este de 40% din costul facturii pentru plata agentului termic şi de 250 lei de gospodărie pentru cei care dispun de încălzire autonomă pe bază de gaze naturale şi cei care folosesc lemne şi cărbune pentru încălzire.
Până în prezent 22 mii 535 solicitanţi şi-au reconfirmat cererile pentru ajutorul social menţionat, iar 2609 familii au depus dosare noi pentru a beneficia de compensaţii la încălzire pentru sezonul rece 2011-2012. Datele din suburbii privind solicitările de compensaţii încă n-au parvenit la Primăria Chişinău.
Potrivit lui Petru Gontea, şeful Direcţiei Locativ-Comunale şi Amenajare, în acest an, numărul solicitărilor de compensaţii la încălzire, de ajutor la plata gazelor folosite pentru încălzire şi pentru procurarea de lemne şi cărbune este cu circa 12 mii mai mic faţă de anul trecut.
Amintim că în sezonul de încălzire 2010-2011, de compensaţii din partea Primăriei la plata agentului termic, gazului natural folosit pentru încălzire şi pentru achiziţionarea de lemne şi cărbune au beneficiat peste 37 mii familii. Pentru achitarea compensaţiilor respective familiilor nevoiaşe în sezonul precedent, din bugetul municipal s-au transferat peste 66 milioane lei.
Cetăţenii care au beneficiat de ajutoare sociale anterior depun doar cereri de confirmare, prin care informează că situaţia materială a familiei nu s-a îmbunătăţit. Cererile pentru compensaţii la achitarea serviciilor comunale şi consumului de gaze naturale, lemne şi cărbune vor fi depuse la următoarele subdiviziuni:
- Întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL) nr. 1 - 23, pentru cetăţenii care locuiesc în sectoarele Botanica, Centru, Râşcani şi Buiucani;
- Pretura sectorului Ciocana, prin intermediul gestionarilor fondului locativ, de la cetăţenii care locuiesc în sectorul respectiv;
- Primăriile oraşelor, satelor (comunelor) din componenţa municipiului Chişinău - de la cetăţenii din suburbii.
Direcţia Relaţii Publice, Primăria mun. Chişinău