Pe parcursul zilei, serviciile municipale trebuie să evalueze consecinţele ploii abundente de ieri, să sistematizeze informaţia şi să întreprindă toate măsurile necesare pentru lichidarea consecinţelor intemperiei. Această solicitare a fost făcută de primarul general Dorin Chirtoacă în cadrul şedinţei operative convocate în legătură cu ploaia torenţială din după amiaza zilei de ieri, la care au participat conducătorii serviciilor municipale şi pretorii de sector. De asemenea, primarul capitalei a cerut intensificarea activităţii comisiilor de situaţii excepţionale din cadrul preturilor de sector în vederea acordării ajutorului necesar cetăţenilor pentru lichidarea consecinţelor.
După cum a informat viceprimarul Nistor Grozavu, situaţia pe care o avem este rezultatul ploii torenţiale care a adus un volum de precipitaţii comparabil cu o normă lunară. În plus, şi sistemul de canalizare pluvială din zonele inundate este unul vechi, care e sub nivelul râului Bâc şi cedează volumului atât de mare de precipitaţii. În consecinţă, ploaia de ieri a provocat pagube foarte mari, inclusiv decesul a trei persoane.
În opinia lui Grozavu, pentru evitarea unor asemenea situaţii este necesară reconstrucţia întregului sistem de canalizare pluvială din zonele de risc. „Însă nici chiar un sistem performant de canalizare nu ar face faţă unui asemenea volum mare de apă”, a conchis viceprimarul Grozavu.
Directorul Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, Veaceslav Ţernă, a relatat că imediat după ploaie au început lucrări de curăţare a străzilor, iar circulaţia transportului pe toate arterele a revenit la normalitate. Pe parcursul nopţii au fost reparate deja toate semafoarele care au ieşit din funcţiune. Veaceslav Ţernă a mai spus că în rezultatul ploii au fost inundate majoritatea pasajelor pietonale, dar până în acest moment apa a fost evacuată.
În acelaşi timp, în urma precipitaţiilor au fost inundate mai multe case particulare de locuit din sectorul Botanica şi Centru, 84 de apartamente de la ultimul etaj al blocurilor de locuit, deoarece au cedat acoperişurile, dar şi 32 de subsoluri în blocurile cu multe etaje. Au mai cedat şi acoperişurile unor instituţii de învăţământ.
Primarul general le-a solicitat serviciilor de resort ca după ce vor încheia toate acţiunile de lichidare a consecinţelor ploii de ieri, să prezinte materialele necesare pentru includerea în proiectul bugetului pentru anul 2009 lucrările de reconstrucţie a câtorva din zonele cel mai frecvent afectate de inundaţii din oraş. După ce vor efectua investigaţiile de rigoare, poliţia va prezenta Primăriei un raport asupra situaţiei, care să conţină şi informaţii privind fiecare caz în parte. Toate pagubele provocate de pe urma inundaţiilor vor fi evaluate pe parcursul zilei de astăzi.
Imagini video http://www.youtube.com/watch?v=6MNxdN2bvnE
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău