Primăria Chișinău informează că pe teritoriul municipiului este înregistrată o creștere constantă a numărului de îmbolnăviri prin infecția COVID-19, incidența fiind înaltă cu prezența cazurilor grave și foarte grave.
Astfel, conform datelor din 21.02.2021, în total sunt înregistrate 75701 cazuri confirmate de coronavirus. De asemenea, 67480 cazuri sunt recuperate, iar 1204 peroane cu decedat. Sub supraveghere medicală, în prezent se află 8371 de persoane.
Potrivit raportului prezentat de Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, în cadrul ședinței operative săptămânale, capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții COVID-19 în spitalele municipale este de 1413 paturi și 200 paturi triaj (la Centrul „COVID-19 Chișinău" de la MoldExpo). Sunt disponibile 1180 paturi pentru adulți, 163 paturi pentru copii, 40 paturi pentru maternitate, 30 paturi paleative.
Astfel, a fost suplinit numărul de paturi pentru adulți la IMSP SCM „Sfânta Treime" cu 30 de locuri (spațiile amenajate fiind formate din birourile medicilor și a asistentelor medicale), IMSP SCMFP - 20 paturi și 200 paturi staționar la Centrul COVID-19 MoldExpo.
La Centrul COVID-19 de la MoldExpo urmează a fi amenajate și activate gradual până la 300 de paturi. De asemenea, după finalizarea lucrărilor de reparație la IMSP SCM „Sfânta Treime" (luna aprilie) va fi deschisă o nouă secție de anestezie și terapie intensivă (Primăria a alocat finanțe din bugetul municipal). Numărul total de paturi în secția ATI la IMSP SCM „Sfânta Treime" va constitui 68 de paturi.
„Ne îngrijorează numărul mare de infectări, precum și problema creșterii numărului de bolnavi cu forme grave și foarte grave ", a subliniat Tatiana Bucearschi. Totodată, responsabilul a ținut să menționeze că spitalele municipale sunt pregătite, dispun de medicamentele necesare și sunt asigurate cu mijloace de protecție, pentru tratarea pacienților COVID.
În context, Primarul General, Ion Ceban, a făcut apel către cetățeni, să respecte măsurile de siguranță împotriva COVID, chiar dacă au obosit de perioada extinsă a pandemiei. „Este necesar să dăm dovadă de solidaritate pentru a ține situația sub control, dar și pentru a ajuta medicii și sistemul medical să facă față numărului mare de îmbolnăviri". De asemenea, edilul a cerut o responsabilizare mai mare din partea agenților economici din capitală, privind asigurarea cu mijloacelor de dezinfectare/protejare a cetățenilor care vizitează respectivele spații.
În baza indicatorilor prezentați de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, în capitală se menține stare de urgență în sănătate publică, pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu".