Noi victime ale terorii comuniste în Republica Moldova

https://new.chisinau.md/ro/noi-victime-ale-terorii-comuniste-in-republica-moldova-20292_237707.html

Primăria muncipiului Chişinău continuă investigarea cazurilor de maltratare a persoanelor arestate în urma protestelor din 7 aprilie curent. S-au înregistrat 25 de cazuri noi de aplicare a forţei de către poliţie

Primăria muncipiului Chişinău continuă investigarea cazurilor de maltratare a persoanelor arestate în urma protestelor din 7 aprilie curent. S-au înregistrat 25 de cazuri noi de aplicare a forţei de către poliţie. 


Violenţa a fost aplicată şi împotriva unuia dintre detinuţii poltici, Andrei Ivanţoc, membru al grupului Ilaşcu, cetăţean de onoare al municipiului Chişinău care a stat 15 ani în închisorile regimului ilegal de la Tiraspol. 


În total, Primăria Chişinău a investigat până în prezent: 


- 3 cazuri de deces, dintre care unul are legătură directă cu descinderea în forţă a poliţiei în noaptea dinspre 7 spre 8 aprilie (cazul Valeriu Boboc);


- 2 cazuri de dispariţie de persoane (Serghei Donici, 19 ani; Alexandru Galinschi, 27 ani); 


- 41 de cazuri de tratament inuman, degradant şi tortură; 


Cetăţenii Republicii Moldova continuă să fie agresaţi în plină stradă de către poliţie. Reţinerile au loc fără respectarea procedurilor legale. Două cazuri au fost înregistrate în preajma Catedralei „Nasterea Domnului” din Chişinău, în seara de dinaintea Paştelui.


Eliberarea celor arestaţi nu are loc ca urmare a pretinsei „amnistii”, ci datorită expirării termenelor de arest (ex: cazul Eugen Cebanu, eliberat pe 21 aprilie după 10 zile de detenţie la care fusese condamnat anterior). 


Primăria municipiului Chişinău condamnă cu fermitate încălcările grave ale drepturilor omului care continuă să aibă loc în Republica Moldova. Continuăm să cerem comunităţii internaţionale implicare imediată pentru:


·        Oprirea tratamentului inuman si degradant, a torturii in locurile de detentie;


·        Incetarea terorii, a rapirilor de persoane, a amenintarilor si a intimidarilor;


·        Asigurarea accesului avocaţilor, a ONG-urilor şi a presei în locurile de detenţie;


·        Garantarea drepturilor persoanelor reţinute, în primul rând la apărare;


·        Informarea deplină asupra reţinerilor efectuate şi a incriminărilor aduse;


·        Pedepsirea celor vinovaţi de comiterea abuzurilor menţionate.


Ne adresăm persoanelor care au avut de suferit de pe urma abuzurilor poliţiei sau care ne pot oferi relaţii despre cei dispăruţi să se adreseze Primăriei municipiului Chişinău pentru acordărea asistenţei medicale şi a asistenţei juridice, dar şi pentru investigărea cazurilor de maltratare şi abuz. Telefoane de contact : 20 15 16, 20 17 07, 22 10 02.


 Dovezi noi de maltratare de către poliţie a tinerilor arestaţi


 

22.04.2009

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md