În dimineața zilei de 16 februarie, curent, administrația capitalei, foștii colegi ai primarului și simpli cetățeni au depus flori la placa memorială Nicolae Costin de la parterul clădirii Primăriei. Evenimentul a avut loc în contextul împlinirii a 25 de ani de la trecerea la cele veşnice a primului edil al Chişinăului (1990-1994), ales în mod democratic.
Totodată, un grup de elevi de la gimnaziul „Nicolae Costin" din sectorul Botanica, i-au adus un omagiu mentorului spiritual al școlii lor la mormântul din Cimitirul Central. Elevii l-au evocat pe Nicolae Costin, amintind de reformele din activitatea sa ca edil, precum și de promotor al Mișcării de renaștere națională.
Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici a vorbit despre conotația istorică a fostului primar Nicolae Costin care „rămâne a fi un model de corectitudine, diplomaţie, patriotism, grijă faţă de aproapele său, dragoste faţă de neam și popor. „Domnia Sa, a fost o personalitate vrednică, demonstrând caracter și curaj în misiunea de a promova valorile general-umane. Este un deschizător de drumuri și un reformator care a lansat multe idei pentru dezvoltarea capitalei", a remarcat viceprimarul Chișinăului.
După evenimentul oficial de la Primăria Chișinău, cei prezenți au mers să depună flori și la mormântul lui Nicolae Costin din Cimitirul Central.
Nicolae Costin a înscris în istoria Chișinăului file de aur, implicându-se în reformarea domeniului educațional și cultural. Grație contribuției sale au fost deschise liceele care și azi aduc rezultate semnificative la nivel național: „Mircea Eliade „Dante Alighieri", „Gheorghe Asachi" și „Mihail Kogălniceanu". De asemenea, și-a adus contribuția la deschiderea bibliotecii „Onisifor Ghibu", precum și la redeschiderea bisericilor, inclusiv a Catedralei din centrul Chișinăului. La inițiativa Sa a fost restaurat monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar pe Aleea Clasicilor au fost instalate busturile marilor poeți. Este autorul reformei administrative a capitalei, prin care a fost dobândit statutul de municipiu prin includerea în componența capitalei a localităților din preajmă, precum și ideea redenumirii străzilor din capitală.