Primăria Chişinău califică iresponsabile acţiunile Guvernului de a transfera pe seama administraţiei locale soluţionarea problemei locuinţelor sociale

https://new.chisinau.md/ro/primaria-chisinau-califica-iresponsabile-actiunile-guvernului-de-a-transfera-pe-20292_237794.html

Hotărârea CEDO din 28 iulie 2009 în cazul Olaru şi alţii vs. R. Moldova a constatat încă o dată că Guvernul R. Moldova nu şi-a îndeplinit obligaţiunile faţă de cetăţenii care necesită locuinţe sociale, a anunţat în cadrul unei conferinţe primarul general Dorin Chirtoacă

Primăria municipiului Chişinău califică drept cinice şi iresponsabile acţiunile Guvernului de a transfera pe seama administraţiei locale soluţionarea problemei locuinţelor sociale. 

Hotărârea CEDO din 28 iulie 2009 în cazul Olaru şi alţii vs. R. Moldova a constatat încă o dată că Guvernul R. Moldova nu şi-a îndeplinit obligaţiunile faţă de cetăţenii care necesită locuinţe sociale, a anunţat în cadrul unei conferinţe primarul general Dorin Chirtoacă. „Prin urmare asistăm la exprimarea adevărului în ultimă instanţă – CEDO, adevăr care a fost spus permanent nu numai de Primăria Chişinău, dar şi de societatea civilă, alte structuri locale, neguvernamentale sau private”, a spus Dorin Chirtoacă. 

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a stabilit că statul nu a elaborat un sistem de rezolvare a problemei locuinţelor sociale. De asemenea, CEDO a constatat că Guvernul a încălcat principiile autonomiei locale. Primarul capitalei a declarat că Guvernul trebuia să stabilească un mecanism de soluţionare a problemei locuinţelor pentru păturile vulnerabile, dar să nu transfere această chestiune pe seama administraţiei locale. „Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a specificat clar că Guvernul R. Moldova a încălcat Carta Europeană a Autonomiei Locale, care prevede că autonomiile locale trebuie să primească resursele financiare necesare pentru a dispune de ele liber, în cadrul împuternicirilor pe care le au”, a menţionat primarul general Dorin Chirtoacă. 

Guvernul a recunoscut la CEDO că  a încălcat principiul autonomiei locale şi că nu şi-a îndeplinit obligaţia de a asigura cu spaţiu locativ poliţiştii, procurorii şi judecătorii. 

Primăria municipiului Chişinău a alocat peste 2 ha de teren pentru proiectarea şi  construirea locuinţelor sociale pentru procurori, judecători, poliţişti. În anul 2002, prin decizia nr.28/29-1 din 18 decembrie, Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova i s-a repartizat un lot de pământ cu suprafaţa de 0,126 ha din str. Busuioceşti (pentru proiectarea şi construirea unui bloc locati); la 01 mai 2003, prin decizia nr.17/33-13, Regimentului de patrulă şi santinelă „Scut” al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova i s-a repartizat un lot de pământ cu suprafaţa de 0,95 ha din str. Ceucari (pentru proiectarea şi construirea unui bloc locativ cooperatist); în anul 2006, prin decizia nr.51/13-3 din 11 iulie, în baza demersului şi actelor prezentate de către Procuratura Generală a Republicii Moldova,  acesteia i-a fost atribuit în folosinţă un lot de pământ din bd. Mircea cel Bătrân cu o suprafaţă de 0,542 ha (pentru proiectarea şi construirea unui bloc locativ); la 03 mai 2007 Procuraturii Generale a Republicii Moldova, prin decizia nr.71/18-3, i s-a atribuit un lot de pământ cu suprafaţa de 0,945 ha din str. Melestiu (în scopul proiectării şi construirii unui complex locativ pentru colaboratorii Procuraturii Generale a Republicii Moldova). 

Direcţia Relaţii  Publice,

Primăria municipiului Chişinău

19.08.2009

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md