Primăria Chișinău va solicita în instanță abrogarea aprobării tarifelor majorate la gaze, cu efect retroactiv de la 1 ianuarie, a. c.

https://new.chisinau.md/ro/primaria-chisinau-va-solicita-in-instanta-abrogarea-aprobarii-tarifelor-majorate-20292_246766.html

Primăria municipiului Chișinău va depune astăzi o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel Chișinău, (str. Teilor, ora 14:00), privind nulitatea unor prevederi din dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale Republicii Moldova, prin care ANRE a fost obligat să aprobe tarife majorate la gaze naturale cu efect retroactiv din 1 ianuarie 2022.

Tot luni, municipalitatea va depune cerere prealabilă la Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică, împotriva hotărârii din 28 ianuarie, a.c., care a prevăzut majorarea prețurilor la gazele naturale retroactiv (începând cu o dată din urmă, 1 ianuarie 2022).

Pe acest caz, juriștii Primăriei Chișinău vor depune o plângere la Procuratură.

Totodată, pe parcursul săptămânii curente, urmează să fie convocată ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, pentru a examina situația aplicării retroactive a tarifelor la gaze.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat în cadrul ședinței operative că scumpirile în lanț din ultima vreme, cauzate de creșterea tarifului de gaz afectează substanțial bugetului municipal, deoarece sunt înregistrate cheltuieli mai mari ca urmare a creșterii tarifelor la întreținere, dar și pentru compensații.

„În aceste zile facem calculele estimative împreună cu specialiștii. Suplimentar Primăria Chișinău va achita 300 milioane de lei, iar sursele vor fi luate din bugetul municipal. Însă banii prevăzuți în buget sunt deja repartizați pentru proiecte, întrețineri și restul necesităților. Această problemă este comună pentru toate primăriile din țară, iar cheltuielile suplimentare nu sunt puține. Cerem soluții imediate și prompte la problemele administrațiilor publice locale", a specificat edilul.

În context, Ion Ceban a spus că în pofida acestor probleme cauzate de scumpirile în lanț, municipiul Chișinău va demonstra că se poate de realizat lucruri multe și în condiții mai dificile, iar proiectele începute vor fi realizate.

31.01.2022

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md