Primăria Municipiului Chișinău, în persoana Primarului General, Ion Ceban, a semnat vineri un Acord de parteneriat cu Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM) și cu Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural (GCPC).
Documentul tripartit a fost elaborat în scopul conștientizării importanței patrimoniului cultural al Chișinăului, pentru păstrarea identității valorilor culturale și naționale autohtone.
În baza Acordului semnat, APL Chișinău va iniția o colaborare pe multiple planuri de interes public în domeniul istoric, arheologic, educațional, de conservare, protejare și valorificare durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Chișinău.
Edilul capitalei a ținut să remarce că Primăria Municipiului Chișinău și-a dorit continuarea și dezvoltarea parteneriatului cu ANTIM și GCPC, având în vedere rolul cercetării și educației în protejarea și promovarea patrimoniului cultural al municipiului Chișinău.
Ion Ceban a spus că și până acum, colaborarea dintre părți a fost eficace și valoroasă, având în vedere proiectele deja realizate cu Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova și cu Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural.
Printre cele mai cunoscute realizări în comun enunțăm:
1. Realizarea în cadrul proiectului „Identitățile Chișinăului" a unor conferințe internaționale cu participare oamenilor de cultură, istoricilor, arhitecților, urbaniștilor, economiștilor, sociologilor, antropologilor, scriitorilor etc., cu editarea ulterioară a lucrărilor conferinței în volume omonime. Pentru 7 volume ale Proiectului „Identitățile Chișinăului", municipalitatea a contribuit cu investiții de 600 000 lei.
2. Realizarea în cadrul proiectului „Monografia Chișinăului" a unei cercetări temeinice a Chișinăului de la primele atestări documentare și până în prezent, editată sub genericul „Chișinăul istoric", în cinci volume. Buget total - 1,5 mil. lei (500 mii anual). Durata proiectului 2021 - 2023.
3. Realizarea în cadrul proiectului „Chișinăul meu - manuale de istorie locală" a curriculumului pentru disciplina opțională „Chișinăul meu" și a manualelor omonime ca îndrumare în istoria, geografia, cultura și arhitectura Chișinăului, destinate ciclurilor de învățământ primar, gimnazial și liceal. Buget total - 1,5 mil. lei (500 mii anual). Durata proiectului 2021 - 2023.
4. Realizarea în cadrul proiectului „Moștenire" a unor însemne comemorative în memoria unor personalități marcante ale Chișinăului (Alexandru Bernardazzi, Carol Schmidt etc.), evocând evenimente din istoria orașului, a unor monumente și obiective de cult dispărute etc.
5. Cercetarea și valorificarea patrimoniului arheologic al Chișinăului prin dezvoltarea unor proiecte de arheologie urbană, care ar permite o mai bună cunoaștere a urmelor de locuire și dezvoltare a comunităților umane din valea Bâcului. Un punct de plecare este cercetarea și muzeificarea urmelor casei eparhiale/muzeul bisericesc și Soborului vechi (biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil) din zona Teatrului „Eugene Ionesco".
6. Elaborarea schemei instituționale a Direcției (serviciului) patrimoniului cultural din cadrul APM și organizarea Consiliului pentru Patrimoniu cultural pe lângă Primarul general al municipiului Chișinău.
7. Realizarea proiectelor de propagare și consolidare regională a imaginii de oraș-capitală a Chișinăului, folosind instrumentele relațiilor speciale pe care le are Chișinăul în vecinătatea imediată (România, Ucraina) și instrumentele orașe-înfrățite:
a) Proiectele „Ambasadorii Chișinăului"
b) Gala anuală „DISTINCȚIILE CHIȘINĂULUI"
c) Ediția bianuală „Chișinăul între prieteni”
d) Ediții anuale ale unor tabere de artă plastică, sculptură cu participarea artiștilor din orașele înfrățite, pentru amenajarea spațiilor publice din sectoarele capitalei și completarea fondurilor unei eventuale Galerii Municipale de Artă Modernă.