Primarul general, Ion Ceban, a participat astăzi la deschiderea Reuniunii Primarilor Programului USAID „Comunitatea mea", unde a rostit un cuvânt de salut. Evenimentul se desfășoară în regim online și întrunește sesiuni tematice dedicate îmbunătățirii serviciilor publice la nivel local. La for participă primari din localitățile republicii, beneficiari ai Programului.
În alocuțiunea sa, edilul capitalei a declarat că APL Chișinău în prezent are în elaborare mai multe proiecte, strategii și concepte, menite să avanseze dezvoltarea urbei și a municipiului. „Avem experiențe pe care le putem lua și racorda, avem practici care ne pot fi utile, sunt noi tehnologii pe care le putem aplica și dezvolta. În toate lucrurile pe care ne propunem să le realizăm trebuie să avem un sigur scop, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor în comunitățile noastre. Noi trebuie să utilizăm orice oportunitate care servește drept scop dezvoltarea comunității, astfel ca locuitorii să dispună de un trai decent acasă. De asemenea, chem colegii mei primari să fim uniți și cooperanți, în situația actuală, deloc ușoară, marcată de pandemie".
În context, primarul de Chișinău a ținut să mulțumească Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID pentru proiectele aflate în derulare, în special cele de asistență tehnică, menționând că municipalitatea are un potențial mare de dezvoltare, ce urmează a fi valorificat. Ion Ceban a punctat și câteva dintre năzuințele actualei administrații care pot fi realizate la nivel local, cu suportul partenerilor USAID:
- cooperare multidimensională la nivel local;
- suport și expertiză în vederea creșterii calității serviciilor publice;
- interes sporit pentru implicare în noi proiecte, precum: proiectul-pilot Platforma Sistemului Informațional Geografic de nivel local în cadrul APL din Moldova.
Această inițiativă presupune soluții GIS care pot fi utilizate pentru îmbunătățirea managementului pe domenii precum: patrimoniu public (terenuri, clădiri, monumente), cadastrul functional urban, mediu (spații verzi, zone de protecție cu risc natural), transport, populație și activitate economică locală etc.