Primarul general, Dorin Chirtoacă a întreprins o vizită de documentare la Spitalul pentru copii „V. Ignatenco”

https://new.chisinau.md/ro/primarul-general-dorin-chirtoaca-a-intreprins-o-vizita-de-documentare-20292_239645.html

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a întreprins astăzi o vizită la Spitalul clinic municipal pentru copii „V. Ignatenco”, pentru a se documenta, la faţa locului, despre instrumentariul utilizat de către medicii instituţiei în cadrul operaţiilor, subiect care a bulversat opinia publică în această săptămână.

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a întreprins astăzi o vizită la Spitalul clinic municipal pentru copii „V. Ignatenco", pentru a se documenta, la faţa locului, despre instrumentariul utilizat de către medicii instituţiei în cadrul operaţiilor, subiect care a bulversat opinia publică în această săptămână.

Edilul-şef al capitalei, însoţit de conducerea instituţiei şi de şeful Direcţiei Sănătate, Mihai Moldovanu, a vizitat mai multe secţii ale spitalului, inclusiv cele de operaţie şi s-a convins că acolo existau bormaşini, care erau utilizate în calitate de aparate de prelucrare a oaselor. „Ne-am convins că aceste instrumente sunt şi se folosesc din plin în toate spitalele, nu doar aici. Este o practică din 1991. Acesta este o scăpare şi urmează să răspundă cei care vor fi găsiţi vinovaţi de situaţia creată", a declarat Dorin Chirtoacă.

Primarul general a fost informat că pentru Spitalul „V. Ignatenco", aparate medicale noi de prelucrare a oaselor au fost procurate în luna mai, anul 2012, dar au început a fi utilizate abia ieri, pentru că unii medici nu ar fi dorit să le folosească, pe motiv că n-ar fi bune. „Avantajul bughielor medicale este că acestea sunt fabricate în scop strict determinat şi, cu siguranţă, oferă un grad mai înalt de precizie", a menţionat Dorin Chirtoacă, după ce a examinat ambele tipuri de aparate.

Edilul-şef a ţinut să precizeze că pentru această instituţie medicală s-au investit milioane de lei, pentru renovări, precum la Secţia Traumatologie 1, la Blocul de Urgenţă etc., inclusiv pentru achiziţionarea de utilaj medical. „Consider inacceptabil faptul, ca în medicină să fie folosite dispozitive industriale. Şi pe acest motiv am dispus retragerea tuturor acestor echipamente din spitalele din Chişinău. Şi eu cred că asta se va întâmpla de fapt, în toată Moldova", a conchis Dorin Chirtoacă.

Primarul de Chişinău a a luat cu sine bormaşinile găsite la spital, pentru a fi convins că instrumentele respective nu vor mai fi utilizate la intervenţiile chirurgicale.

La rândul său, şeful Direcţiei Sănătate, Mihai Moldovanu a ţinut să remarce că vinoveţi de situaţia creată se fac mai mulţi: începând de la medici, şeful de secţie şi până la conducerea instituţiei, „pentru faptul că s-au admis asemenea lucruri, că nu s-au autosesizat şi că n-au întreprins măsuri de procurare a utilajului specializat", a spus Mihai Moldovanu.    

Amintim că în scopul elucidării cauzei utilizării instrumentariului inadecvat, în cadrul spitalului municipal „V. Ignatenco", Direcţia Sănătate a Consiliului municipal Chişinău a creat o comisie, iar rezultatele anchetei vor fi făcute, luni, în cadrul şedinţei operative a serviciilor Primăriei Chişinău.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

 

25.07.2013

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md