Primarul General, Ion Ceban, care participă la cea de-a 43-ea sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei de la Strassbourg, a avut marți o întrevedere cu Președintele Forului, Leendert Verbeek, cu echipa de monitorizare și raportorii pentru Republica Moldova.
În calitate de vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și președinte al delegației Republicii Moldova la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Ion Ceban a vorbit despre situația în care se află în prezent administrațiile publice locale din Republica Moldova.
Primarul de Chișinău a ținut să remarce că deși a fost elaborat un document de către CALM, privind reforma descentralizării, cu formularea angajamentelor clare și semnat de toate partidele parlamentare actuale, fiind elaborată și o foaie de parcurs comună, până astăzi au fost luate în calcul doar unele aspecte minore, iar problemele vitale pentru primăriile din republică nici nu au fost discutate.
Potrivit edilului capitalei, în prezent se atestă o lipsă de dialog cu autoritățile centrale vizavi de elaborarea bugetului pentru anul 2023, pentru APL-uri nu este clară politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, iar subiectul privind achizițiile publice trezește mai multe întrebări în rândul aleșilor locali. De asemenea, Ion Ceban a enunțat despre anumite carențe referitor la consultarea APL-urilor și consensul larg asupra modificărilor Codului Electoral și intimidarea aleșilor locali din caza viziunilor politice.
În contextul acordării în acest an Republicii Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, administrațiile publice locale au mizat pe asumarea de către Guvern a descentralizării și reformelor în ceea ce privește guvernarea locală, descentralizarea și reformele administrației publice, însă pe acest aspect se atestă o stagnare. Mai mult, în contextul crizei economice regionale, situația din țară, inclusiv cea economică, se agravează aproape săptămânal. Respectiv, autoritățile locale, pe lângă toate provocările administrative, problemele financiare acute și lacunele legislației, menționate în foaia de parcurs, sunt puse în situația când trebuie să găsească soluții pentru a asigura funcționalitatea lor și a instituțiilor din subordine.
Cheltuielile pentru întreținerea instituțiilor sociale, în special a celor preșcolare (grădinițe), sunt în mare parte acoperite doar pentru primele nouă luni ale anului 2022. Astfel, există riscul ca multe autorități locale, care nu dispun de venituri suplimentare, să nu poată acoperi cheltuielile pentru personal și alte servicii.
Totodată, în prezent, din cauza lipsei de consultare, informare și comunicare adecvată din partea autorităților centrale, nu există o înțelegere clară cu privire la compensarea cheltuielilor și susținerea autorităților locale. Respectiv, în contextul situației create, este amenințată buna funcționare a tuturor instituțiilor publice, inclusiv a grădinițelor, din cauza temerilor privind acoperirea cheltuielilor pentru energie electrică și gaz. Mai mult, din cauza inflației majore, resursele planificate în bugetele locale sunt epuizate.
În dialogul avut cu autoritățile Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei, Ion Ceban a enunțat și problema remunerării personalului din cadrul APL-urilor, din cauza inflației de 35%, însă Guvernul a decis majorarea salariilor doar cu 5,5%. În astfel de condiții, exodul în continuare al primarilor și al angajaților publici locali este iminent, existând riscul deteriorării în continuare a întregului sistem al Administrației Publice Locale.