Primarul General, Ion Ceban, a depus o plângere la Procuratură, pe acțiunile întreprinse de Guvern și Comisia Națională pentru Situații Excepționale (VIDEO)

https://new.chisinau.md/ro/primarul-general-ion-ceban-a-depus-o-plangere-la-procuratura-20292_246773.html

Primarul General, Ion Ceban, împreună cu viceprimarul Fadei Nagacevschi, au depus marți o sesizare la Procuratura Generală, împotriva deciziei luate de autoritățile publice centrale, ANRE din 28 ianuarie 2022, care a dus la majorarea tarifului pentru gazele naturale, începând din dată anterioară, din 1 ianuarie 2022.

Primarul General, Ion Ceban, a declarat că orice act emis de către Agenția Națională de Reglementare în Energetică trebuie să se bazeze pe prevederile legale și pe Constituția Republicii Moldova.

„ANRE-ul trebuie să fie o instituţie apolitică şi corectă, care să apere interesele cetăţenilor, dar nu să acționeze împotriva oamenilor care sunt împovărați de scumpirile în lanț. În acest context, solicit să fie respectată legislaţia, să exise o abordare corectă faţă de toată lumea. De asemenea, cer să fie iniţiată o cauză penală pe această situație, cei care se fac vinovaţi să răspundă pentru acțiunile lor, iar noi să primim nişte răspunsuri clare referitor la ceea ce urmează să facem în luna februarie şi în perioada următoare”, a menționat edilul.

La rândul său, viceprimarul de ramură, Fadei Nagacevschi, a ținut să remarce că, conform prevederilor legale, aplicarea retroactivă a legii este ilegală, deoarece asemenea acțiuni se pot face doar în anumite cazuri şi doar dacă aduce beneficii populaţiei. Iar în cazul aprobării tarifelor majorate pentru gaze, de la 1 ianuarie, a.c., nu existau elemente care permiteau aplicarea retroactivă a legii.

„Agenția națională de reglementare în energetică nu s-a bazat atât pe lege, ci a acţionat la indicaţia guvernării, mai exact a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. În acelaşi timp, nu este clar de ce ajustarea tarifelor pentru gazul natural nu a fost făcută în luna decembrie. Or, prognozarea se face de către ANRE, reieșind din condițiile de piață, pentru o perioadă mai lungă de timp”, a specificat viceprimarul.

Prin sesizarea către Procuratura Generală, municipalitatea cere să se facă dreptate pentru toți cei afectați de majorarea de tarif pentru gaze: pentru familiile cu mulți copii, pentru pensionari, pentru cei care nu-și pot achita utilitățile, pentru agenții economici din țară (pentru care se compensează doar primii 500m3) etc.

01.02.2022

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md