Primarul General, Ion Ceban, a participat la evenimentul de inaugurare a bustului academicianului Gheorghe Paladi, la IMSP SCM „Gh. Paladi” (VIDEO)

https://new.chisinau.md/ro/primarul-general-ion-ceban-a-participat-la-evenimentul-de-inaugurare-20292_246590.html

Primăria municipiului Chișinău informează că miercuri, în curtea Spitalului Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi” a fost dezvelit bustul mentorului spiritual al instituției, fondatorul serviciului obstetrical-ginecologic din republică.

Autorul lucrării este sculptorul Veaceslav Jiglițchi.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 60 de ani de la fondarea instituției medicale.

La inaugurare au fost prezenți: Primarul General, Ion Ceban, academicianul Gheorghe Paladi, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, Emil Ceban, academicieni, directorul Spitalului, Iurie Crasiuc, autorul bustului etc.

Ion Ceban a adus felicitări cu ocazia evenimentului colectivului întregului spital, pentru activitatea lor de zi cu zi, remarcând că oamenii vin aici cu emoții și griji pentru cei care apar pe lume. „Cel mai important în activitatea dvs. este grija și responsabilitatea pentru viitorul acestei țări”. Primarul a mai promis că în perioada următoare, în cadrul instituției medicale vor fi deschise un muzeu și o bibliotecă.

Academicianul Gheorghe Paladi, a precizat cu mândrie că la spitalul căruia i-a dedicat 60 de ani de activitate, în această perioadă s-au născut jumătate de milion de copii. „Acest bust este și va fi o recunoștință și o mulțumire pentru generațiile care au pornit de la zero, creând până în prezent o maternitate modernă la Spitalul municipal nr. 1. Am căutat și m-am străduit să lucrăm împreună cu o echipă, cu oameni devotați ai meseriei care au pus bazele domeniului medical obstetrician-ginecologic”, a mai spus ilustrul doctor.

În context, Directorul SCM „Gheorghe Paladi”, Iurie Crasiuc, a declarat că instalarea bustului nou inaugurat în curtea instituției reprezentă o confirmare a calității spitalului pe care îl administrează. „Toată comoara activității lui Gheorghe Paladi rămâne pe mâini sigure și în cadre profesioniste”, a mai menționat Iurie Crasiuc.

Gheorghe Paladi este medic obstetrician, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, academician, Cavaler al Ordinului Republicii. Este fondatorul serviciului obstetrical-ginecologic din republică, făcând parte din „promoția de aur” a USMF „Nicolae Testemițanu”. Academicianului Gheorghe Paladi îi aparține și ideea fondării Institutului Mamei și Copilului, la mijlocul anilor ʼ60 ai secolului trecut, iar de peste 70 de ani, activează în cadrul Spitalului municipal nr. 1 din capitală.

Acum un an, la inițiativa APL Chișinău, IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 a fost redenumit „Gheorghe Paladi”, în cinstea renumitului doctor. Bustul lui Gheorghe Paladi este al doilea pe teritoriul spitalului, primul fiind cel al academicianului Natalia Gheorghiu.

22.12.2021

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md