La Staţia de epurare a apelor din Chişinău au demarat lucrările de deshidratare a nămolului, care va îndepărta mirosul neplăcut a reziduurilor. Echipamentul constă în instalarea pe platformele de nămol a unor geotuburi, care separă reziduurile de apă, iar nămolul acumulat se va usca mai rapid. Astfel, mirosul neplăcut pe care-l elimină reziduurile deshidratate de la Staţia de epurare va dispărea.
Primul geotub instalat demonstrează un rezultat promiţător, în decurs de o săptămână au fost deshidrataţi 400 m³ de reziduuri, a comunicat în cadrul şedinţei operative de la Primărie, Constantin Becciev, directorul SA „Apă-Canal Chişinău”. Procesul de deshidratare a nămolului în geotuburi are loc foarte repede - în 7-20 de zile. În mod obişnuit, prin aşezarea nămolului pe platformele de uscare, acesta se deshidratează în 1 – 1,5 ani. Într-un geotub pot fi depozitate 15 mii m³ de nămol. După deshidratare rămân doar 20% de nămol uscat, care nu produce miros. Staţia de epurare din Chişinău curăţă zilnic 1600 m³ de reziduuri.
Primăria Chişinău, în colaborare cu Compania olandeză „Tencate” a demarat acest proiect ca o soluţie pentru lichidarea mirosului neplăcut, până la reconstruirea staţiei în întregime. Proiectul a fost iniţiat în anul 2008, iar în luna octombrie trecut între SA „Apă-Canal Chişinău” şi Compania olandeză a fost semnat un contract de colaborare. În luna mai a.c., municipalitatea a alocat 4 milioane lei pentru procurarea echipamentului necesar.
Amintim că recent Primăria Chişinău a reluat negocierile cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pentru efectuarea studiului de fezabilitate a activităţii SA „Apă-Canal Chişinău”. Efectuarea şi punerea în aplicare a Studiului respectiv ar simplifica procedura de accesare a fondurilor europene pentru reconstrucţia şi dezvoltarea întreprinderii, inclusiv Staţia de epurare a apelor. În acest sens există deja şi o aprobare preliminară din partea BERD, pentru un grant de 3 milioane Euro.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău