Reacția municipalității la acuzațiile reprezentanților PAS, în contextul finanțării proiectelor din suburbiile capitalei

https://new.chisinau.md/ro/reactia-municipalitatii-la-acuzatiile-reprezentantilor-pas-in-contextul-finantar-20292_274348.html

Primăria Chișinău a alocat în 3 ani - 600 de milioane de lei pentru proiecte în suburbii, alte 140 de milioane destinate pentru același scop sunt blocate în prezent prin acțiunile Cancelariei de Stat.

Toate proiectele investiționale sunt consultate cu localitățile prin intermediul sondajelor organizate cu cetățenii, precum și prin multiple discuții cu primarii locali și agreate conform priorităților stabilite de localnici.

Principiul de finanțare este de 70 procente din bugetul municipal, 30 de procente din bugetul local. Iar din anul 2020 s-a investit în reabilitare de grădinițe, școli, transport, apă și canalizare, drumuri și trotuare, iluminat etc., în toate localitățile, indiferent de opțiunile politice ale primarilor de suburbii.

„Astfel, în comparație cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care nu a investit nici 40 de milioane care le-au promis în suburbii, suma investită de municipalitate, este de câteva ori mai mare decât PAS a finanțat la scară națională proiecte în programul Satul European și Satul European Expres. În schimb, au finanțat două proiecte în două localități conduse de primarii PAS, Băcioi și Stăuceni, este vorba de 2 scuaruri.

În alte localități unde sunt primarii ne-pas nu au fost debursați banii sau au deschis dosare ilegale primarilor. În Trușeni, unde au mers azi cu tribuna, sunt 5 consilieri PAS, care au blocat permanent toate proiectele în Trușeni”, a menționat edilul capitalei.

De asemenea, potrivit lui Ion Ceban unde sunt primari PAS este următoarea situație:

1. În Băcioi – Primăria Chișinău a finanțat (școli, grădinițe, transport, drum, vedeți mai jos) – PAS a finanțat doar un scuar;

2. În Stăuceni – Primăria Chișinău a finanțat (grădiniță, școală, transport, drum, iluminat, apeduct, vedeți mai jos) – PAS a finanțat doar un scuar.

Mai mult, edilul capitalei menționează că tot în Stăuceni, reprezentanții PAS insistă ca tot gunoiul de pe țară să fie adus la un poligon care își doresc să-l construiască pe teritoriul comunei date.

„După ce nu au realizat nimic pe țară, vor umbla cu tribuna din localitate în localitate, dintr-un sector în alt sector al capitalei. iar pentru mențiunile calomnioase și mincinoase în adresa Primăriei Chișinău expuse astăzi, vor fi atacați în instanța de judecată”, a declarat Primarul General.

Menționăm că, peste 10 mii de oameni au votat petiția Primăriei Chișinău de deblocare din partea Cancelariei de Stat - PAS, a celor 140 de milioane din bugetul municipal care trebuie să ajungă în acest an în suburbii pentru a continua proiectele.

Aici găsiți toate investițiile și proiectele pe fiecare suburbie: https://suburbii.chisinau.md/

06.07.2023

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md