Ridicarea barierei din str. Ciocârliei

https://new.chisinau.md/ro/ridicarea-barierei-din-str-ciocarliei-20292_238151.html

Până la această oră bariera din str. Ciocârliei, din apropierea intersecţiei cu str. Pietrarilor, nu a fost încă scoasă, iar strada rămâne în continuare blocată şi este interzis accesul cetăţenilor în zonă. Asta deşi primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, solicitase poliţiei, încă la sfârşitul lunii mai, să scoată bariera respectivă.

Până la această oră bariera din str. Ciocârliei, din apropierea intersecţiei cu str. Pietrarilor, nu a fost încă scoasă, iar strada rămâne în continuare blocată şi este interzis accesul cetăţenilor în zonă. Asta deşi primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, solicitase poliţiei, încă la sfârşitul lunii mai, să scoată bariera respectivă. După cum declarase atunci edilul-şef al capitalei, potrivit legii, toate străzile din municipiul Chişinău sunt publice. Prin urmare, este ilegal ca o persoană fizică sau juridică, fie şi SRL „Moldconstrukt Market”, cazul din str. Ciocârliei, să instaleze bariere prin care să fie limitat accesul în zonă. De asemenea, în solicitarea sa, Dorin Chirtoacă a menţionat că instalarea unor bariere sau a altor obstacole pe drumurile publice împiedică accesul pompierilor, al ambulanţei şi, în special, al poliţiei pentru a interveni în caz de necesitate.

În cadrul şedinţei operative de la Primărie, vicecomisarul de Chişinău Silviu Muşuc a informat că poliţia nu a reuşit să identifice proprietarul barierei, chiar dacă acum o săptămână serviciile municipale au declarat că acest loc aparţine Firmei „Moldconstrukt Market” SRL, în baza unui contract de arendă funciară. Şeful poliţiei municipale a mai relatat că organele de menţinere a ordinii publice nu au atribuţiile pentru a ridica barierele de pe drum, ci doar sesizează proprietarii şi întocmesc procese-verbale de constatare a contravenţiei.

În context, primarul general şi-a exprimat dezacordul cu acţiunile poliţiei, precizând că legea permite tragerea la răspundere administrativă a celor care blochează drumurile publice. Dorin Chirtoacă s-a arătat surprins de faptul că Ministerul de Interne nu poate identifica proprietarul cartierului de elită din str. Ciocârliei, în timp ce toată lumea cunoaşte că imobilele de aici aparţin familiei Voronin.

Amintim că între anii 1999 – 2006, familia lui Vladimir şi Oleg Voronin sau firmele controlate de ei au obţinut, prin diferite metode, circa 4 hectare de teren, în perimetrul străzilor Ciocârliei şi Pietrarilor din capitală. Aceasta este o zonă de elită, situată în preajma lacului „Valea Morilor”, iar loturile de pământ au fost atribuite gratuit sau cumpărate la un preţ mult diminuat. La ora actuală, pe aceste terenuri sunt construite deja câteva case de lux, iar altele se află în construcţie. Prin asta, bugetul Primăriei Chişinău a fost prejudiciat cu peste 100 milioane lei sau circa 10 milioane dolari SUA.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

07.06.2010

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md