Primăria municipiului Chişinău informează că cetățenii care locuiesc în sectorul particular trebuie să încheie contracte pentru servicii de salubrizare cu operatorul municipal de profil. Măsura este necesară în scopul păstrării în stare salubră a teritoriului gestionat. Totodată, din cauza lipsei contractelor cu locuitorii din zonele rezidențiale, Î.M. Regia „Autosalubritate" înregistrează anual pierderi în valoare de 1,2 milioane lei.
Subiectul privind salubrizarea orașului a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.
Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, și-a exprimat indignarea pentru faptul că pe șoseaua Muncești au lucrat 1000 de persoane timp de o săptămână, pentru a lichida gunoiștile neautorizate. Acestea au fost create de către locuitorii din sectorul privat, care nu dispun de contracte pentru salubrizare. „Este o indiferență și o lipsă totală de bun simț atunci când la platourile de acumulare a deșeurilor de pe șos. Muncești, se face curat de 3 ori pe săptămână, însă locatarii din sectorul privat aduc acolo noaptea deșeurile lor. Și, drept urmare, priveliștea arată insalubru, de parcă nu s-ar curăța deloc", a menționat edilul-șef.
Ruslan Codreanu a specificat că în capitală există 43 de asemenea adrese precum Munceștiul, unde cetățenii din zonele rezidențiale duc deșeurile la platformele amenajate pentru locatarii la bloc și refuză să încheie contracte cu Î.M. Regia „Autosalubritate".
De asemenea, Ruslan Codreanu a solicitat subdiviziunilor de profil să perfecteze din partea Municipalității un demers privind modificarea legislației (Codul Contravențional), către Parlament, în sensul majorării valorii sancțiunilor aplicate pentru insalubritate.
La rândul lor, agenții constatatori din cadrul preturilor de sector, precum și de la Direcția generală locativ-comunală vor documenta diverse neconformități, inclusiv cele privind menținerea curățeniei pe teritoriul gestionat, iar cei vinovați vor plăti amenzi.
În prezent, Î.M. Regia „Autosalubritate" are încheiate 13382 de contracte cu locuitorii din sectorul particular, în condițiile când potrivit estimărilor ar mai necesară perfectarea a încă 7200 contracte.