Şedinţa Comisiei Municipale pentru Situaţii Excepţionale

https://new.chisinau.md/ro/sedinta-comisiei-municipale-pentru-situatii-exceptionale-20292_239595.html

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a convocat astăzi şedinţa Comisiei municipale pentru situaţii excepţionale, ca urmare a ploi torenţiale din data de 30 iunie a.c. În cadrul şedinţei, au fost evaluate pagubele produse de ploaia torenţială de duminică, dar şi s-au stabilit acţiunile ce vor fi întreprinse pentru lichidarea consecinţelor.

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a convocat astăzi şedinţa Comisiei municipale pentru situaţii excepţionale, ca urmare a ploi torenţiale din data de 30 iunie a.c. În cadrul şedinţei, au fost evaluate pagubele produse de ploaia torenţială de duminică, dar şi s-au stabilit acţiunile ce vor fi întreprinse pentru lichidarea consecinţelor. 

În urma informaţiilor prezentate de Departamentul pentru situaţii excepţionale, preturile de sector şi primăriile localităţilor suburbane, Dorin Chirtoacă a menţionat că în urma ploilor torenţiale de sâmbătă spre duminică şi luni, pe întreg teritoriul municipiului Chişinău a căzut un volum excesiv de apă, în umele locuri peste 140 litri pe metru pătrat, adică norma pentru două luni de precipitaţii. „Am avut mai mult decât cota maximă, care provoacă pagube majore. Cu toate acestea, municipiul Chişinău a făcut faţă situaţiei", a afirmat primarul general.

Potrivit Comisiei municipale pentru situaţii excepţionale, consecinţele ploilor din ultima perioadă sunt următoarele: revărsarea Lacului „Valea Morilor" şi creşterea nivelului apei cu peste 2 metri, revărsarea albiei râului Bâc, a râuleţului Durleşti şi a râuleţului din oraşul Codru. De asemenea, pe 10 adrese s-au înregistrat inundaţii de proporţii, 200 de apartamente au fost inundate, zidul de protecţie al bd. Renaşterii Naţionale s-a prăbuşit, 9 staţii de pompare şi 13 obiective au fost deconectate de la curentul electric şi inundate, 30 de curţi de bloc au fost înnămolite, peste 20 mii metri pătraţi de carosabil înnămolit şi 50 de arbori s-au prăbuşit. Din localităţile suburbane, cel mai mult au fost afectate  Durleştiul şi Truşeniul.

„Ca şi concluzie, afirm că Lacul „Valea Morilor" a salvat de inundaţii de proporţii sectorul Buiucani, str. Ion Creangă, str. Vasile Lupu şi, respectiv, - sectorul Râşcani, zona Albişoara. Drept urmare, nivelul lacului Valea Morilor a crecut cu 2 metri", a spus Dorin Chirtoacă. 

Primarul de Chişinău a mai subliniat că în urma ploii de duminică, s-a constatat că toate lacurile înămolite din municipiu necesită curăţare, după modelul Lacului „Valea Morilor", în special zonele „Lunca Gâştii", digul din str. Ceucari şi albia râului Bâc. De menţionat că digul de protecţie a Lacului „Ghidighici" a făcut faţă situaţiei.

În cadrul şedinţei s-a mai decis că pe lângă acţiunile imediate de restabilire a carosabilului, de verificare a canalizării pluviale, restabilire a canalizării menajere, curăţare a drumurilor, restabilirea zidului de protecţie din bd. Renaşterii Naţionale, acordarea ajutorului financiar sinistraţilor, municipalitatea prevede creşterea investiţiilor anuale pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă.

Pentru perioada următoare, se vor identifica surse pentru restabilirea canalizării pluviale după modelul zonei Gării Feroviare, şi anume str.Albişoara, Calea Ieşilor, str. Petricani, str. Inculeţ şi Creangă.

În total, pagubele produse de ploile torenţiale se estimează la 5-10 milioane lei. Lucrările de lichidare a consecinţelor intemperiei vor fi executate de servicii, din contul bugetelor acestora.

Decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a municipiului Chişinău

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

 

02.07.2013

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md