Seminar de instruire pentru managerii instituțiilor preșcolare și școlare referitor la procesul alimentației copiilor, prin prezentarea experienței japoneze

https://new.chisinau.md/ro/seminar-de-instruire-pentru-managerii-institutiilor-prescolare-si-scolare-referi-20292_246105.html

Primăria municipiului Chișinău informează că managerii instituțiilor de învățământ general și cele preșcolare din capitală, conducătorii combinatelor școlărești de alimentație, reprezentanții Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS) și a altor subdiviziuni structurale, au participat joi la un seminar internațional, în format online, pe subiectul gestionării procesului de alimentație în instituțiile educaționale din municipiul Chișinău și prezentarea experienței Japoniei la acest capitol, în vederea preluării de bune practici.

Evenimentul a fost organizat de Direcția generală educație, tineret și sport, în colaborare cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA), iar în calitate de formatori au participat Tomoya YOSHIDA, director general Departamentul Dezvoltare Umană, JICA, Marika NOMURA, consilier principal (nutriție și sănătate) JICA și Manami MARUYAMA, profesor de dietă și nutriție, Școala elementară Hananoki, orașul Nishio.

Reprezentanții DGETS au făcut o prezentare despre specificul desfășurării procesului de alimentație a copiilor din școlile și grădinițele din capitală, enunțând totodată și problemele specifice domeniului respectiv.

De cealaltă parte, formatorii din Japonia au informat că legislația statului lor prevede măsuri nutriționale care susțin sănătatea copiilor. În programa lor de studii din școli este inclus cursul „Educație alimentară", care include două compartimente: materia de educație alimentară și respectiv, servirea meselor cu hrană sănătoasă.

Scopul cursului este de a asigura o alimentație sănătoasă care să contribuie la dezvoltarea celor mici. De asemenea, copiilor li se servesc alimente diverse, nu doar cele care le plac, ci și produse sănătoase, pentru a le forma gustul.

Costurile pentru hrana copiilor sunt suportate de familii, care achită doar costul produselor, restul este asigurat de stat. Iar pentru cei săraci sunt programe municipale  de ajutorare. Totodată, majoritatea ingredientelor utilizate pentru masa minorilor sunt asigurate din produsele crescute în zona respectivă. În timpul mesei elevilor, la final, este prevăzut timp pentru ca nutriționistul școlii să le vorbească despre alimentație. Mâncarea este distribuită de copii (pe schimburi) și este servită în sala de mese sau în clase.

În context, viceprimarul Angela Cutasevici a mulțumit reprezentanților JICA Japonia, pentru implicarea și împărtășirea reciprocă a experienței în alimentația copiilor și elevilor, menționând că participanții la seminar și-au făcut concluziile necesare în funcție de responsabilitatea pe care o au în procesul de organizare a alimentației în școli. „Modelul japonez este interesant pentru Republica Moldova, prin promovarea culturii alimentației. Totodată, eficientizarea procesului de alimentație a copiilor din instituțiile de învățământ general din municipiu este primordial pentru Primăria municipiului Chișinău", a mai spus viceprimarul de ramură.

E de menționat că din luna septembrie 2021, în capitală va fi implementat un proiect pilot de consiliere și ghidare pe segmentul alimentației publice în instituțiile de învățământ general din municipiul Chișinău, în colaborare cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA). Astfel, specialiștii vor beneficia de instruire în domeniul dezvoltării segmentului de alimentare publică în școli și grădinițe.

În prezent, în municipiul Chișinău peste 73 de mii de copii/elevi beneficiază de alimentație gratuită, inclusiv 38.450 de copii din cadrul IET, 29427 de elevi clasa I-IV (dejun); 2889 de elevi clasa V-IX (dejun) etc.

09.09.2021

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md