Primăria municipiului Chișinău și Centrul Internațional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor au semnat astăzi, 16 septembrie, a.c., un Acord de colaborare pentru prevenirea consumului de droguri și acordarea ajutorului specializat persoanelor care sunt dependente de alcool, droguri, jocuri de noroc, jocuri pe calculator, internet, etc. Conform documentului, atât victimele, cât și membrii familiei acestora, vor beneficia de tratament medical, consiliere psihologică și asistență socială.
Colaborarea dintre cele două instituii prevede elaborarea unor programe și proiecte în domeniul prevenirii consumului ilicit de droguri; înființarea centrelor de tratament și recuperare, socializare și reintegrare socială pentru persoanele dependente de anumite vicii; înființarea de laboratoare mobile pentru tratarea specializată a urgențelor; înființarea de centre de formare inițială și continuă a specialiștilor și voluntarilor.
În cadrul evenimentului, primarul general, Ion Ceban, a declarat că este foarte important ca întreaga societate, autoritățile centrale și cele locale, să-și coaguleze eforturile în vederea prevenirii, dar și combaterii acestui fenomen. „Este o tragedie pentru cei care sunt supuși adicțiilor, inclusiv familiile acestor persoane, precum și a societății per ansamblu. Sunt sigur că prin colaborare bilaterală putem obține rezultate pozitive în acest sens", a conchis edilul capitalei.
La rândul său, directorul Centrului Internațional de Prevenire și Informare a Adicțiilor, Mircea Grecu, a menționat că acest fenomen poate fi prevenit, iar în perioada următoare 50 de adolescenți vor beneficia de tratament și reabilitare antidrog. De asemenea, circa 10 mii de copii de vârstă preșcolară vor primi materiale didactice tematice, care conțin povești terapeutice.
Totodată, părțile implicate vor desfășura activităţi de informare destinate copiilor preşcolari, elevilor şi studenţilor privind prevenirea consumului şi abuzului de substanţe psihoactive noi, droguri, alcool şi tutun.
În cadrul proiectului vor fi implicați mai mulți specialiști în domeniu: jurişti, polițiști, medici, asistenţi sociali, psihologi, pedagogi, jurnalişti şi alte categorii de specialități conexe, care își desfășoară activitatea în domeniul luptei antidrog.