Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare (DGAURF) a organizat luni, 14 februarie 2022, cea de-a treia sesiune de consultări publice pe marginea Strategiei de dezvoltare durabilă socio-economică a teritoriului municipiului Chișinău. La eveniment au participat reprezentanți ai Primăriei municipiului Chișinău, experți din cadrul companiilor „Master’s Plan” și alți specialiști în domeniu.
Consultările din cadrul sesiunii a treia pe marginea proiectului Strategiei s-au axat pe examinarea a două direcții prioritare prevăzute în document:
- Dezvoltarea spațială durabilă a teritoriului:
- Dezvoltarea mediului urban confortabil.
Experții au identificat probleme și au înaintat câteva scenarii de dezvoltare spațială durabilă a teritoriului municipiului, pentru a crea condiții de dezvoltare a zonelor periferice ale orașului.
De asemenea, au fost puse în discuție posibilitățile de formare a unui mediu urban confortabil: spații pietonale și publice multifuncționale, îmbunătățirea aspectului estetic al construcțiilor și spațiilor publice.
De menționat că discuțiile publice inițiate de DGAURF sunt desfășurate cu participarea experților în domeniu și a reprezentanților municipalității, în scopul examinării și îmbunătățirii calitative a documentului.
Următoarea rundă de discuții va avea loc luni, 21 februarie 2022, ora 14:00, în regim online, pe platforma de conferințe ZOOM.
Înregistrarea va fi publică pe site-ul „chisinau.md”, precum și pe pagina de Facebook a Primăriei și a DGAURF. În acest context, experți din domenii relevante subiectului pus în discuție, sunt invitați să participe la discuțiile publice pe marginea documentului strategic.
Solicitarea de participare la discuții va fi expediată la adresa de e-mail: vadimbutnaru@yahoo.com, telefon de contact: 069113742.
E de menționat că după 5 paneluri de discuții planificate cu experții în domeniile prezentate, vor fi organizate consultări publice cu societatea civilă, unde va fi expusă Strategia completă.
APL Chișinău își propune consultarea unui public cât mai larg, colaborarea cu toate părțile interesate, inclusiv activiști civici și reprezentanți ai ONG-urilor, comunități locale și cetățeni activi.
Discuțiile preliminare au loc atât pentru consultarea experților cât și pentru a oferi posibilitatea publicului larg de a se familiariza cu documentul Strategiei, care este unul complex și voluminos.
În urma discuțiilor publice cu experții, societatea civilă, alte părți interesate, document va fi definitivat.