Situația în municipiul Chișinău prin infecția COVID-19

https://new.chisinau.md/ro/situatia-in-municipiul-chisinau-prin-infectia-covid-19-20292_246770.html

Primăria municipiului Chișinău informează că capitala rămâne în continuare sub Cod Roșu de alertă epidemiologică privind infecția COVID-19.  

Conform informației la zi, luni în spitalele municipale erau internate 1011 persoane confirmate cu COVID-19, inclusiv 30 de pacienți în stare extrem de gravă în secțiile de terapie intensivă.  

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute a crescut și numărul de testări ale populației la infecția cu coronavirus: 12122 de persoane, dintre care 3810 teste au fost pozitive.  

În contextul cererii crescute la testare, municipalitatea împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a instalat săptămâna trecută 16 corturi pe lângă policlinici, pentru a spori capacitatea serviciilor prestate și a evita rândurile în instituțiile medicale.   

Luni, în cadrul ședinței operative săptămânale, Primarul General, Ion Ceban, a mulțumit Ministerului de Interne și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru cooperare imediată și solidaritate la amenajarea corturilor. Unitățile vor rămâne în locațiile prevăzute și săptămâna curentă, urmând a mai fi instalate și în alte spații, acolo unde se vor forma cozi la testare.

Cât privește spitalizarea copiilor infectați cu COVID, e de menționat că în cele 2 spitale municipale pentru copii capacitățile de internare sunt depășite, pe 249 de paturi sunt internați 289 de minori.

În context, autoritățile municipale au asigurat paturi suplimentare la Spitalul de boli contagioase copii, unde au fost activate 5 secții.

La Spitalul municipal de copii „V. Ignatenco" cu un număr total de 145 paturi, erau internați 111 copiii suspecţi sau confirmaţi cu Covid.

Aceste două instituţii medicale municipale au devenit cele mai mari spitale din ţară unde sunt trataţi copiii cu COVID, cu un număr cumulativ de peste 250 paturi.

Referitor la spitalizarea adulţilor infectaţi cu Covid-19, e de menționat că în unitățile municipale au fost mobilizate capacităţile medicale municipale, actualmente existând încă paturi libere, dar deja sunt la limită.

Dacă presiunea pe spitale va crește, autoritățile municipale sunt gata să activeze Departamentul COVID de la CIE „MOLDEXPO".  

Rămâne esențial ca populaţia să se vaccineze, să respecte regulile de sănătate publică, inclusiv purtarea măștii de protecţie.

Punctele de vaccinare din municipiu continuă să activeze cu program extins, inclusiv sâmbăta şi duminica.

31.01.2022

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md