Situația privind infecția COVID-19 și măsurile întreprinse în vederea prevenirii îmbolnăvirilor la nivelul municipiului Chișinău

https://new.chisinau.md/ro/situatia-privind-infectia-covid-19-si-masurile-intreprinse-in-vederea-prevenirii-20292_246533.html

Primăria Chișinău informează că autoritățile municipale din domeniul sănătății evaluează capacitățile de spitalizare din capitală, pentru a fi pregătite în contextul previziunilor Organizației Mondiale a Sănătății privind posibila creștere a numărului de îmbolnăviri prin infecția cu noua tulpină de COVID-19, „Omicron".

Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, de către Boris Gîlca, șef-interimar al Direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS).

Potrivit responsabilului, la solicitarea Primarului General, Ion Ceban, DGAMS va iniția, în perioada următoare, de comun cu autoritățile centrale o evaluare a Centrului COVID-19 de la C.I.E. „Moldexpo", pentru a decide asupra necesității de dotări suplimentare și menținerea spațiilor existente în vederea gestionării situației prin îmbolnăviri în cazul depășirii capacităților din spitalele municipale.

Astfel, pe parcursul săptămânii curente, va fi convocată ședința Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău, pentru a avea discuții cu specialiștii din domeniu și a prioritiza acțiunile municipalității în legătură cu tulpinile de coronavirus „Delta" și „Omicron".

În prezent, în spitalele municipale sunt internați 383 pacienți confirmați COVID-19, dintre care, 43 în stare foarte gravă, 147 în stare gravă, 184 - în stare medie și 6 - în stare ușoară.

Totodată, autoritățile municipale îndeamnă în continuare populația să se vaccineze pentru a putea face față situației pandemice. În acest sens, pe perioada lunii decembrie, în zilele de weekend, sunt organizate maratoane de imunizare antiCOVID la punctele mobile în Chișinău, autobuzul și troleibuzul de vaccinare. Acțiunile se desfășoară în parteneriat cu agenții economici din domeniul HoReCa. La fel, cele 70 puncte de vaccinare din cadrul instituțiilor medicale activează pe parcursul săptămânii, astfel cetățenii au posibilitatea să se imunizeze cu 3 tipuri de vaccinuri. Pfizer, Moderna și Sinopharm.

E de menționat că, în prezent, rata de vaccinare în municipiul Chişinău este de peste 41% din numărul populaţiei.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Primăria municipiului Chișinău, face apel către cetățeni să fie vigilenți și să respecte măsurile de siguranță. Totodată, agenții economici HORECA și organizatorii de festivități, sunt îndemnați, în cazul în care vor organiza mese festive și corporative - să le desfășoare conform regulilor de sănătate publică: cu număr limitat de persoane, cu păstrarea distanței fizice între scaune și mese, cu accesul strict doar al persoanelor care dețin certificate de vaccinare, teste negative sau certificat medical că persoana a fost bolnavă de COVID-19.

13.12.2021

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md