Sortarea deșeurilor menajere de către Î.M. Regia „Autosalubritate”

https://new.chisinau.md/ro/sortarea-deseurilor-menajere-de-catre-im-regia-autosalubritate-20292_246994.html

Primăria municipiului Chișinău informează că deșeurile generate de locuitorii capitalei și evacuate de Î.M. Regia „Autosalubritate", sunt înhumate selectiv la poligonul municipal de la Țânțăreni. Serviciul de evacuare și transportare a deșeurilor menajere solide presupune un proces complex, care include colectarea, transportarea, sortarea, reciclarea, înhumarea și tratarea. Astfel, locuitorii capitalei, care utilizează responsabil toate deșeurile pe care le generează, punându-le în tomberoanele corespunzătoare, fără a le contamina cu resturi organice sau alte deșeuri (care sunt aruncate incorect), pot fi siguri că

Primăria municipiului Chișinău informează că deșeurile generate de locuitorii capitalei și evacuate de Î.M. Regia „Autosalubritate", sunt înhumate selectiv la poligonul municipal de la Țânțăreni. Serviciul de evacuare și transportare a deșeurilor menajere solide presupune un proces complex, care include colectarea, transportarea, sortarea, reciclarea, înhumarea și tratarea.

Astfel, locuitorii capitalei, care utilizează responsabil toate deșeurile pe care le generează, punându-le în tomberoanele corespunzătoare, fără a le contamina cu resturi organice sau alte deșeuri (care sunt aruncate incorect), pot fi siguri că acestea sunt prelucrate și valorificate.

În capitală, deșeurile reciclabile pot fi stocate în cele peste 1500 de containere de culoare verde, galbenă și albastră amenajate la platformele de depozitare a deșeurilor de către Î.M. Regia „Autosalubritate", iar cele biodegradabile în containerele zincate. La unele adrese deșeurile trebuie aruncate în 2 fracții (biodegradabile și reciclabile), unde sunt amenajate platforme modulare.

Toate deșeurile stocate în containerele colorate ( sortate la sursă), sunt evacuate gratuit de către operatorul de salubritate, separat, la stația de transbordare din capitală. Aici gunoiul este sortat după culoare și material. Ulterior, Î.M. Regia „Autosalubritate" transmitere deșeurile către agenții economici de profil (în baza contractelor), care le reciclează și valorifică.

O parte din deșeuri (care nu sunt colectate separat la sursă) sunt sortate manual de către muncitorii Î.M. Regia „Autosalubritate". Deșeurile care nu sunt contaminate cu resturi organice și mai au șansa de a fi reciclate, sunt sortate manual de muncitorii Regiei. Masa respectivă ( pet-ul, sticlă, fier uzat, carton) este ridicată de la stația de transbordare de agenții economici care se ocupă de reciclare. Unii parteneri ai Î.M. Regia „Autosalubritate" valorifică deșeurile pe teritoriul republicii, iar o altă parte merge la export pentru valorificare în afara țării.

De exemplu sticla (reciclată și valorificată în Moldova), care este unul dintre cele mai întâlnite și mai rezistente deșeuri, este reciclată și valorificată permanent, trecând la nesfârșit prin acest proces, fără a se pierde din cantitatea sau din puritatea ei.

Restul deșeurilor care nu pot fi reciclate sunt depozitate la poligonul municipal de la Țânțăreni. Însă procesul nu se termină aici, acesta continuă prin captare, înhumare și tratare.

Grație compactorului procurat de municipalitate, deșeurile care nu pot fi reciclate sunt compactate mai dens, la o adâncime de 2 metri, fiind acoperite cu 3 cm de sol, pentru a stopa fracția ușoară. Baza gropii de gunoi are un strat izolator cca 1metru argilă, care reprezintă stratul impermeabil, ce nu permite pătrunderea substanțelor toxice în sol. Ulterior toată substanța toxica care se scurge din deșeuri este procesată de Stația de tratare a levigatului. Instalația are o capacitate de prelucrare de 150 m3 /zi de substanță toxică, și funcționează după principiul de osmoză inversă.

Testele de laborator ale apei tehnice (obținută în urma prelucrării levigatului) au demonstrat că aceasta poate fi folosită, inclusiv pentru irigarea terenurilor agricole. Grație Stației de tratare, toată substanța toxică care ar fi poluat solul și apele subterane, este tratată și „transformată" în apă tehnică.

Pentru a diminua și a gestiona corect deșeurile generate, municipalitatea a început implementarea proiectului „Deșeuri Solide Chișinău", care are drept scop prevenirea contaminării mediului înconjurător, prin reducerea ratei de producere și depozitare a deșeurilor, prin sortarea corectă, eliminarea corespunzătoare a deșeurilor.

„Deșeuri Solide Chișinău" este începutul unei transformări ecologice către o economie circulară și cu emisii reduse de dioxid de carbon, deoarece va permite dezvoltarea altor proiecte, concentrate pe reciclare și eliminare alternativă decât depozitare.

DACĂ AȚI ÎNCEPUT SĂ SORTAȚI DEȘEURILE GENERATE, VĂ RUGĂM SĂ NU VĂ OPRIȚI, CONTINUAȚI! DOAR ÎMPREUNĂ PUTEM CONTRIBUI LA UN MEDIU ȘI ORAȘ CURAT!

 

18.03.2022

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md