Stadiul lucrărilor de edificare a monumentului în memoria victimelor deportărilor comuniste

https://new.chisinau.md/ro/stadiul-lucrarilor-de-edificare-a-monumentului-in-memoria-victimelor-deportarilo-20292_239596.html

Primaria municipiului Chişinău informează că lucrările de edificare a monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste se află în ultima fază de realizare.

Primaria municipiului Chişinău informează că lucrările de edificare a monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste se află în ultima fază de realizare. Lucrările de turnare în bronz a monumentului se realizează la Minsk, Republica Bielarus şi durează deja de circa 6 luni.

Sculptura în bronz are 3 metri înălţime şi 12 metri lungime. Iniţial monumentul care a fost turnat pe elemente separate urma să fie asamblat la Chişinău. Ulterior pentru a respecta tehnologia de îmbinare a elementelor unui monument de asemenea dimensiuni, a fost extins termenul de finalizare a lucrării până la sfârşitul lunii curente. Potrivit autorului proiectului, pentru a obţine o calitate mai bună a sculpturii turnate în bronz este necesar ca lucrările de finisare să fie executate în exclusivitate la fabrica din Minsk.

De asemenea, la o etapă avansată de realizare se află şi lucrările de amenajare a scuarului din Aleea Gării Feroviare, locaţia unde va fi amplasat viitorul monument în memoria deportaţilor regimului stalinist.

Autorul lucrării este artistul plastic Iurie Platon. Sculptura în bronz reprezintă un tren al durerii, suferinţei şi al morţii. Un capăt al vagonului are imaginea integră a oamenilor, iar până la sfârşit, aceştia devin componente ale trenului, mecanisme, bucăţi de metal, roţi, uşi, geamuri etc.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

 

02.07.2013

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md