Toate serviciile municipale activează în vederea înlăturării consecinţelor furtunii de sâmbătă

https://new.chisinau.md/ro/toate-serviciile-municipale-activeaza-in-vederea-inlaturarii-consecintelor-furtu-20292_238455.html

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă a convocat astăzi şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a municipiului Chişinău, în vederea estimării daunelor provocate de vântul puternic din a II-a jumătate a zilei de 12 februarie, pe teritoriul municipiului şi spre a interveni prompt pentru revenirea la normalitate, cu respectarea priorităţii.

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă a convocat astăzi şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a municipiului Chişinău, în vederea estimării daunelor provocate de vântul puternic din a II-a jumătate a zilei de 12 februarie, pe teritoriul municipiului şi spre a interveni prompt pentru revenirea la normalitate, cu respectarea priorităţii.

Potrivit informaţiilor prezentate de către responsabili ai serviciilor publice, cele mai importante pagube s-au înregistrat în domeniul asigurării cu electricitate a localităţilor, avarierea acoperişurilor instituţiilor de învăţământ, cădere de arbori pe străzi, în curţile de blocuri, în curţile instituţiilor de învăţământ; prăbuşirea sau ruperea panourilor publicitare etc.

30 de adresări privind căderile de arbori din cele 60 înregistrate au fost soluţionate până în dimineaţa zilei de duminică, a informat Eliferie Haruţa, şeful Asociaţiei „Spaţii Verzi". Potrivit sursei citate, muncitorii din 6 brigăzi specializate, asiguraţi cu tehnica necesară lucrează şi pe parcursul zilei de astăzi.

În prezent Regia Transport Electric şi Parcul Urban de Autobuze activează în regim normal pentru zile de week-end, fără complicaţii la trafic, după ce ieri, din cauza arborilor căzuţi şi a deteriorării liniilor de tensiune, au fost sistări sau devieri de trafic, a menţionat Veaceslav Ţernă, şef al Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţie.

În urma furtunii de vânt de sămbătă, întreprinderea „Union Fenosa" a înregistrat 566 solictări din partea consumatorilor. 16 brigăzi activează în prezent spre înlăturarea defecţiunilor în aprovizionarea cu curent electric, a informat Eduard Vizitei, reprezentant al distribuitorului de energie electrică. Potrvit sursei citate, până în dimineaţa zilei, doar linia de tensiune medie, de 10 kilovolţi spre comuna Grătieşti nu era restabilită; în alte localităţi din municipiu, fiind înregistrate doar cazuri de lipsă de tensiune sau tensiune joasă.

Rupturi în aprovizionarea cu energie electrică (de tensiune joasă) sunt înregistrate în localităţile: Băcioi, Bâc, Brăila, Bubuieci, Ciorescu, Coloniţa, Cricova, Grătieşti, precum şi în unele cartiere din capitală.

Comisia petnru Situaţii Excepţionale a municipiului Chişinău a decis ca intervenţiile din partea serviciilor să se desfăşoare după prioritate: de la obiecitive de importanţă strategică (asigurare cu apă, cu energie electică, termică), înlăturarea problemelor înregistrate la şcoli, grădiniţe, centre de sănătate etc.

Direcţia Situaţii Excepţionale urmează să sistematizeze în continuare informaţia acumulată de la regii şi să acorde ajutor necesar la solicitare Asociaţiei „Spaţii Verzi" sau altor servicii pentru defrişare.  

În sarcina preturilor de sector a fost pusă monitorizarea în teren a modului în care sunt îndeplinite lucrările.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a cerut şefilor de servicii, ca muncitorii ce lucrează în vederea înlăturării consecinţelor furtunii, să fie remuneraţi pentru activitatea în zile de odihnă, conform prevederilor Codului Muncii. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, acest lucru îi va motiva pe angajaţii serviciilor (Spaţii Verzi, Regia Locativă) să intervină în timp util.

În scopul anunţării a noi situaţii provocate de furtună, Primăria Chişinău îndeamnă cetăţenii să contacteze dispeceratul municipal central, tel. 22- 22- 67.

Totodată, Primăria cheamă proprietarii de autovehicule să evite parcarea unităţilor de transport în preajma arborilor cu risc de prăbuşire, iar cetăţenii - să fie precauţi pe unde se deplasează, spre a evita cazurile de cădere a crengilor peste persoane sau de atingere a cablurilor electrice deteriorate. 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

 

13.02.2011

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md