Zilele Chișinăului la Suceava, în cadrul Proiectului „Basarabia salută Bucovina”

https://new.chisinau.md/ro/zilele-chisinaului-la-suceava-in-cadrul-proiectului-basarabia-saluta-bucovina-20292_247693.html

Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, organizează în perioada: 19-21 august 2022, Zilele Chișinăului la Suceava, în cadrul proiectului „Basarabia salută Bucovina".

Conform programului, vineri, la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava a avut loc deschiderea Târgului Meșterilor Populari.

La eveniment au participat: vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, viceprimarul municipiului Chișinău, Olga Ursu, șefa Direcției Cultură, Valentina Volontir și membrii delegației municipiului Chișinău prezenți la Suceava.

Vicepreședinte Consiliului Județean a prezentat conceptul proiectului ,,Basarabia salută Bucovina", menționând importanța parteneriatelor dintre orașele Suceava și Chișinău. Totodată, Niculai Barbă a adresat mulțumiri Primăriei municipiului Chișinău, pentru implicarea activă în promovarea valorilor autentice pe care le deține poporul nostru.

La rândul său, viceprimarul Olga Ursu, a felicitat gazdele, Consiliul Județean Suceava, pentru buna organizare a evenimentului, și a mulțumit pentru invitația de a fi împreună cu municipiul Chișinău, în acest spațiu multicultural.

Olga Ursu a precizat că meșterii populari din Moldova, ceramiști, lemnari, țesători etc., au adus la Suceava cele mai reprezentative lucrări ale lor, pentru a le prezenta publicului de aici. Totodată, viceprimarul a invitat sucevenii să descopere Basarabia și orașul Chișinău, prin prisma patrimoniului nostru artistic.

Începând din anul 2021, delegații reprezentative de la Chișinău, cu meșterii populari, pictori și muzicienii, au colindat mai multe orașe din România: Buzău, Botoșani, Vaslui, iar acum sunt la Suceava.

„În contextul Proiectului „Basarabia salută Bucovina", țin să afirm că, Chișinăul rămâne deschis pentru o colaborare fructuoasă și în continuare, pentru redescoperirea, recunoașterea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial. Acesta este și un instrument al diplomației culturale și totodată reprezintă o oportunitate de dialog, Astfel de evenimente trebuie să fie incluse în agendele noastre și pe viitor", a mai spus viceprimarul.

Amintim că Municipiul Chișinău este reprezentat la Suceava de Teatrul Național SATIRISCUS „I. L. Caragiale", „Orchestra municipală de muzică populară a fraților Advahov", formația „Brio Sonores", interpretele Zinaida Julea și Natalia Tanasiiciuc, dar și de un grup de meșteri populari.

Astfel, pe parcursul a 3 zile, tezaurul cultural al Republicii Moldova va fi  prezentat prin intermediul Târgului meșterilor populari, al teatrului și a unor spectacole susținute de artiști consacrați, după cum urmează:

Pe 19-21 august, la Muzeul Satului Bucovinean, se desfășoară „Târgul Meșterilor Populari din Republica Moldova", unde participă 42 de artizani din municipiul Chișinău, orașul Cricova și din raioanele Ștefan Vodă, Sîngerei, Rîșcani și Soroca.

Pe 20 august, ora 19:00, pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec", trupa Teatrului Național SATIRISCUS „I. L. Caragiale", va prezenta piesa ,,Fără pijamale", după Mawby Green și Ed Feilbert.

Pe 21 august 2022, ora 19:00, la Cetatea de Scaun a Sucevei, va avea loc un spectacol susținut de „Orchestra municipală de muzică populară a fraților Advahov", cu program de muzică populară și cu muzica maestrului Eugen Doga.

Organizatorii evenimentului sunt: Consiliul Județean Suceava în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, Primăria Municipiului Chișinău, Primăria Orașului Cricova, Consiliul Raional Soroca, Consiliul Raional Sîngerei, Consiliul Raional Rîșcani, Consiliul Raional Ștefan Vodă, Muzeul Național al Bucovinei și Centrul Cultural Bucovina.

19.08.2022

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md