Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ședință cu responsabilii din domeniul protecției drepturilor copilului, referitor la copiii din serviciile de îngrijire alternativă

   1548

Viceprimarul pe probleme sociale, Angela Cutasevici, a convocat joi reprezentanții Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului și ai autorităților tutelare într-o ședință desfășurată online, pentru a discuta raportul de reevaluare a cazurilor copiilor din plasamentele serviciilor de îngrijire alternativă.  

În cadrul reuniunii au fost examinate cazurile sesizate de autoritățile tutelare, referitor la copiii din serviciile de plasament planificat. Astfel, împreună cu specialiștii din cadrul Direcției de profil, au fost identificate soluții și s-au stabilit termene de executare.

Cazurile enunțate se referă la copii rămași temporar fără ocrotire părintească, minori cu statut de copii rămași fără ocrotire părintească, minori cu statut adoptabil și copii cu statut nedeterminat.

În cadrul aceleiași ședințe, Direcția îngrijire alternativă și adopție a venit cu propuneri și recomandări generale spre acțiuni ulterioare, bazându-se pe Managementul de caz și Legea Republicii Moldova nr. 140 din 14. 06. 2013 privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc si a copiilor separați de părinți.

La solicitarea viceprimarului de ramură, s-a stabilit că pe parcursul anului 2022, Direcția îngrijire alternativă și adopție va monitoriza și superviza acțiunile autorităților tutelare teritoriale și locale, în vederea stabilirii statutului copiilor în termenele prevăzute de legislație.