Pagina oficială a Municipiului Chișinău

În capitală s-a desfășurat Festivalul Municipal al Etniilor

   99

Sâmbătă, 12 octombrie, curent, la Chișinău, s-a desfășurat Festivalul Municipal al Etniilor, aflat la cea de-a XXIII-a ediție.

Evenimentul organizat de municipalitate în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, cu genericul „Unitate prin diversitate”, este o sărbătoare a multiculturalismului și toleranței interetnice.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, cetățenii și oaspeții urbei, precum și cei interesați de diversitate culturală au putut vizita cele 15 curți etnice din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, care au prezentat specificul şi valorile etnoculturale, cu târguri expoziționale ale obiectelor de artizanat, master-class-uri în zona gastronomică, unde bucătarii iscusiți și-au expus varietatea de delicii culinare ale diferitor etnii. N-au lipsit dansurile tradiționale, expozițiile tematice, posibilitățile de dialog multicultural și multe alte oferte interculturale.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a menționat că de sute de ani, Chişinăul este un oraş polietnic și multicultural, iar festivalul are ca obiectiv final valorificarea și perpetuarea tradițiilor minorităților naționale, precum și dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relațiilor de prietenie între reprezentanții diferitor etnii care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova.

„Orașul în care trăim astăzi e rezultatul muncii tuturor etniilor care trăiesc aici. Toți împreună suntem chişinăuieni – suntem poporul Republicii Moldova. Avem ce învăța unii de la alții, avem cu ce ne mândri, suntem diferiţi, dar anume deosebirile ne fac puternici.”, a conchis edilul capitalei.

La Festival din acest an, au participat 18 asociaţii obşteşti etnoculturale cu statut local din cele 19 asociaţii acreditate pe lângă Primăria Chişinău şi 3 asociaţii etnoculturale republicane. În total, la evenimentul municipal al etniilor au participat 21 de asociaţii etnoculturale.