Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Prima ediție a Festivalului-concurs „FOLK'N CHIȘINĂU” și-a desemnat laureații

   1197

La Chișinău s-a desfășurat prima ediție a Festivalului - concurs „FOLK'N CHIȘINĂU”. Evenimentul s-a desfășurat timp de două zile, pe 11-12 decembrie, curent, la Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latina" din Chișinău și a fost consacrat regretatului muzician, folkist și cantautor, Iurie Sadovnic.

Proiectul a fost susținut de Primăria municipiului Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" și Asociația „Tighina" din București.

Astfel, în prima zi a festivalului, 16 concurenți de toate vârstele, printre care elevi, studenți, masteranzi, medici, tâmplari, avocați etc., au urcat pe scenă și spre bucuria publicului au interpretat melodii din repertoriul marelui artist Iurie Sadovnic.

Un juriu profesionist a analizat prestația concurenților, iar în cea de-a doua zi a festivalului aceștia au fost premiați în cadrul Galei Laureaților.

Marele premiu i-a revenit lui Vladimir Iovu, angajatul unei organizații internaționale pentru monitorizarea democrației, care a interpretat melodiile „Mândro cui mă lași", de Iurie Sadovnic și „Flori de nuc", creație proprie.

Duetul format din tinerii Diana Zubcu și Alexandru Suleac, care a reprezentat și o simbioză dintre două instrumente: naiul și chitara, s-au clasat pe locul I. Ștefan Burlacu, student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și medicul Iulian Pălitu din Călărași au ocupat locul II.

Totodată, tinerii Irina Chirinciuc și Dionis Șterban s-au clasat pe locul III. Tot pe locul III s-a poziționat și cel mai tânăr concurent, Ștefan Donea, care are 11 ani.

De asemenea, au fost înmânate o serie de alte premii speciale. Iar după ceremonia de premiere a urmat un concert de muzică folk în cadrul căruia au evoluat mai mulți artiști: Maria Gheorghiu, Viorel Burlacu, Ion Razza, Georgeta Voinovan și alții.

Festivalul „FOLK'N CHIȘINĂU" a fost organizat de Primăria Chișinău pentru a păstra memoria lui Iurie Sadovnic Orheianu, precum și de a încuraja copii, adolescenții și adulți să pună mâna pe chitară și să dea continuitate genului de muzică folk.