Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ziua Internațională a Muzeelor 2023

   808

Primăria Municipiului Chișinău informează că joi, 18 mai 2023, în capitală a fost marcată Ziua Internațională a Muzeelor 2023, cu genericul „Muzeele, Sustenabilitate și Bunăstare”.

Cu acest prilej, la Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău, sub egida Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, a avut loc un program cultural care a inclus mai multe activități pentru chișinăuieni. Evenimentul a fost inaugurat de viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici.

În cadrul programului a fost lansat Concursul național de creație literară „Orașul meu”, ca parte a proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”, desfășurat în cadrul Universității de Stat din Moldova.

Totodată, un eveniment aparte l-a constituit transmiterea vestigiilor arheologice Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, care au fost descoperite în rezultatul săpăturilor arheologice realizate pe teritoriul urbei de către Agenția Națională Arheologică. Acestea reprezintă monede din perioada țaristă, interbelică și sovietică, cea mai timpurie monedă datează cu 1630-1650, care au fost descoperite în urma cercetărilor arheologice în zona Complexului Memorial Eternitate. La fel, au fost transmise fragmente din ceramică, recipiente din sticlă și alte obiecte legate de viața urbană descoperite în urma cercetărilor din scuarl I. Zaikin.

Menționăm că în orașul Chișinău avem descoperite situri din diferite epoci. Un exemplu este Situl Chișinău care se găsește în Cariera „Pruncul”. Numeroșii tumuli denotă vestigii din epoca pietrei și epoca fierului. Acest lucru demonstrează că orașul Chișinău are o istorie veche și bogată, fiind populat din cele mai vechi timpuri. Astfel, Primăria Municipiului Chișinău va investi continuare pentru  valorificarea patrimoniului și conservarea acestor moșteniri.