Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
De ziua trecerii în eternitate a lui Mihai Eminescu, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” a avut loc comemorarea poetului naţional. Primarul general Dorin Chirtoacă, alături de funcţionari din cadrul primăriei şi scriitori din R. Moldova au depus flori la bustul poetului.
Primarul capitalei a menţionat în acest cadru că deşi 15 iunie este ziua în care Eminescu a plecat la cele veşnice, aici reînvie şi se menţine tradiţia şi cultura noastră. „Zilele de 15 iunie, 15 ianuarie, 31 august, Crăciunul şi alte sărbători adevărate ne arată că nu este loc de mers înapoi, doar de mers înainte”. D. Chirtoacă a mai accentuat necesitatea de a avea cât mai multe contacte cu copii şi tinerii, astfel, cei care au clădit prezentul nostru în ultimii 20 de ani, prin generaţiile tinere să poată clădi şi viitorul.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, a menţionat un eveniment dublu, care, în opinia sa, trebuie să marcheze sărbătoare de astăzi - 125 de ani de la dezvelirea statuiei lui Ştefan cel Mare la Iaşi. Tot în acea zi, Mihai Eminescu a citit pentru prima dată poezia „Doină” la Junimea, unde a stârnit aplauze, lucru care se întâmpla mai rar la acel cenaclu, a spus M. Cimpoi. De asemenea, preşedintele Uniunii Scriitorilor a semnalat apariţia volumului „Doina lui Eminescu la 125 de ani”, de Victor Crăciun.
Prezent la manifestare, compozitorul Eugen Doga a povestit că în anul 1971 a îndrăznit să se apropie de Eminescu, dar nu i-a reuşit. Abia în 1982 a scris baletul „Luceafărul”, în mod expres, în două luni şi jumătate. Compozitorul a spus că Eminescu îl acceptă pe cel care merge cu faţa senină şi inima deschisă. Maestrul E. Doga s-a mai destăinuit că lucrează de ani de zile la dialogurile dintre M. Eminescu şi V. Micle. Deşi i se dau cu greu, a spus compozitorul, el vrea să se apropie cât mai mult de această dragoste enigmatică dintre poeţi.
La comemorarea de azi, poetul Grigore Vieru a remarcat că luna iunie este una nefastă pentru poporul nostru şi prin pierderea lui Eminescu, şi prin valul de deportări din timpul sovietic. Gr. Vieru a citit la bustul lui Eminescu „Balada deportaţilor”, scrisă în această dimineaţă şi a spus că noul poem este o închinare deportaţilor stalinişti, iar tot ce e scris sub semnul suferinţei este închinat lui Eminescu.
Direcţia relaţii publice,
Primăria mun. Chişinău