Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Chișinău anunță că 800 de copii refugiați au fost înscriși în instituțiile de educație timpurie din Muncipiul Chișinău de la declanșarea războiului din Ucraina. 316 dintre aceștia frecventează grădinița la zi.
E de menționat că, autoritățile municipale consideră extrem de importantă instituționalizarea copiilor refugiați în școli și grădinițe, asigurându-le astfel dreptul fundamental la educație.
Potrivit Angelei Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău una din sarcinile prioritare ale serviciilor municipale este de identificarea locuri în instituțiile de educație timpurie din oraș pentru ca toți copiii refugiați să frecventeze grădinița. „În cadrul înstituțiilor municipale oferim micuților un mediu favorabil dezvoltării lor, iar mamelor le acordăm posibilitatea să se angajeze la muncă. Știm că cei mai mulți refugiați ucraineni care și-au găsit liniștea în Chișinău sunt mame cu copii. Ne bucurăm că de la începutul războiului peste 760 de cetățeni ucraineni, fiind vorba în mare parte de femei, s-au angajat la muncă. Acest fapt înseamnă că micuții lor sunt, în siguranță, la școală sau la grădiniță”, a conchis viceprimarul capitalei.
Pentru înscrierea copiilor refugiați în grădinițele municipiului Chișinău părintele sau reprezentantul legal al micuțului trebuie să identifice grădinița cea mai apropiată de locul de trai și să verifice disponibilitatea locurilor. Ulterior urmează să fie completată o cerere-tip de înscriere la grădiniță.
Pentru facilitarea procesului de înregistrare a copiilor refugiați la grădiniță Primăria Municipiului Chișinău pune la dispoziția părinților ghidul digital care oferă toate informațiile relevante acestui proces.