Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Comisia de concurs pentru elaborarea compoziţiei sculpturale „În memoria victimelor regimului stalinist” a desemnat câştigătorul proiectului monumentului în memoria familiilor de basarabeni deportaţi în Siberia. Autorul lucrării, care va fi instalată în Scuarul Gării Feroviare din Chişinău, este artistul plastic Iurie Platon.
Proiectul este o lucrare alegorică, ce reprezintă un tren care devine al durerii, al suferinţei şi al morţii. Un capăt al vagonului are imaginea integră a oamenilor, iar până la sfârşit, aceştia devin componente ale trenului, mecanisme, bucaţi de metal, roţi, uşi, geamuri etc.
Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a menţionat că sculptura denotă aspectul masiv al nimicirii, al mutilării oamenilor, care după o viaţă normală au ajuns să fie distruşi, s-au contopit cu metalul, cu piesele trenului ce-i duce în Siberia.
„Fenomenul deportărilor este îngrozitor, de ordinea holocaustului, genocidului”, a spus academicianul Mihai Cimpoi, care a făcut parte din comisia de jurizare a poiectelor propuse pentru concurs. El a sugerat că pentru a da o dimensiune acestei tragedii, să fie înscrisă pe ziduri lista familiilor deportate în anii 1941 – 1949.
În acest context, vicepremierul R. Moldova, istoricul Ion Negrei a sugerat ideea instalării unor panouri electronice cu listele celor deportaţi, care deja sunt întocmite în acest format. El a menţionat că lucrarea aleasă dă senzaţia de intrare în hău, iar ideea de a alege un tren, o cale ferată, un drum lung, este una argumentată. „Acest drum nu avea sfârşit şi s-a încheiat în mod tragic, el a nimicit sute de mii de gospodari”, a remarcat Ion Negrei.
Viceprimarul Nistor Grozavu a precizat că în zidul sculpturii sunt prevăzute nişe, pentru a putea aprinde lumânări în memoria celor deportaţi. La rândul său, istoricul Gheorghe Palade, preşedintele Asociţiei Istoricilor din Moldova a propus înscrierea pe postament a unei fraze, mărturia unei familii, de exemplu, dar care să exprime groaza întregii tragedii, a tuturor celor care au fost deportaţi.
În total, la concursul privind elaborarea compoziţiei sculpturale „În memoria victimelor regimului stalinist”, care urmează a fi instalat în scuarul din faţa Gării feroviare din Chişinău, au participat 13 lucrări. La etapa finală a concursului, au fost admise doar 4 proiecte.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău