Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din 25 noiembrie 2024
Bugetul municipiului Chişinău pentru anul 2011, votat în lectură finală, prevede venituri în sumă de 1 miliard 889 milioane lei şi cheltuieli de 2 miliarde 310 milioane, deficitul bugetar constituind 420 milioane lei. Drept sursă de acoperire a deficitului bugetar sunt indicate venituri din vânzarea şi privatizarea bunurilor proprietate publică (134 mil.) şi împrumuturi acordate de organizaţii financiare internaţionale (286 mil. lei).
În acest an, ponderea bugetului de stat în cel al municipiului Chişinău este de 73 mil. lei, sau 4 la sută, faţă de 17 la sută anul trecut. Cea mai mare parte a veniturilor bugetare, ca şi în anii precedenţi, se compune din impozitul pe venit din salariu - 1 miliard 123 milioane lei, a menţionat Veronica Herţa, şef al Direcţiei Generale Finanţe, raportor asupra proiectului de buget 2011. În acelaşi timp, actualul buget este unul social, în condiţiile când 1 miliard 193 milioane lei sau 51,7 % din cheltuieli revin domeniului social.
Pentru Cheltuielile de ordin economic sunt prevăzute surse în valoare de 589 milioane lei; pentru Investiţiilor capitale - 230,4 milioane şi alte domenii - 294 milioane. E de menţionat că în acest an a crescut suma cheltuielilor destinate investiţiilor capitale. Dacă anul trecut, ponderea investiţiilor capitale în totalul cheltuielilor a fost de 3,6%, în anul 2011 este deja de 10%, a specificat şefa Direcţiei Finanţe.
Întreţinerea Ramurii învăţământului prevede 40 la sută din cheltuielile bugetare ale municipiului Chişinău sau 932 milioane lei. Pentru Cultură se prevăd 90,5 mil. lei; Ocrotirea sănătăţii - 41,8 milioane lei; Alocaţii pentru asistenţa şi asigurarea socială - 191 mil. lei; Reparaţia şi întreţinerea drumurilor publice - 40 milioane lei; Gospodăria comunală şi gospodăria fondului de locuinţe - 397 milioane lei etc. E de menţionat că în acest an sumele alocate pentru investiţii capitale pe cap de locuitor în municipiul Chişinău constituie 34 Euro, în comparaţie cu 2.25 Euro în anul 2009.
Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă a calificat bugetul pe anul 2011 drept cel mai reuşit din ultimii 4 ani. Potrivit edilului, este pentru prima dată când municipiul Chişinău nu mai activează în pierdere şi cu acumulare de datorii, ci cu rentabilitate, cu creşterea veniturilor şi cu perspectivă de dezvoltare. „Dar fără aportul cetăţenilor şi fără reformele implementate în ultimii ani n-am fi putut reuşi acest lucru. Cuvântul REFORMĂ trebuie să fie în continuare prioritate pentru noi toţi", a mai spus D. Chirtoacă.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău