Pagina oficială a Municipiului Chișinău

(Video) APL Chișinău sporește și dezvoltă lista de servicii sociale destinate consolidării sistemului de protecție a copilului, inclusiv a celor refugiați

   1500

Primăria Municipiului Chișinău va spori și va dezvolta lista de servicii sociale destinate consolidării sistemului de protecție a copilului, inclusiv a copiilor de refugiați.

Activitățile sunt prevăzute în cadrul Memorandumului de Înțelegere, încheiat în luna iulie 2022, între Primăria Municipiului Chișinău și UNICEF Moldova.

În acest sens, astăzi, 19 ianuarie 2023, APL Chișinău și Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului a prezentat lista serviciilor de protecție a copiilor, 7 la număr, care vor fi dezvoltate și consolidate la nivel de municipiu, după cum urmează:

  • Dezvoltarea serviciului asistență parentală profesionistă
  • Dezvoltarea Serviciului Casă de copii de tip familial
  • Dezvoltarea locuinței sociale asistate
  • Dezvoltarea serviciului social Grădiniță - creșă pentru copii de la 4 luni la 3 ani
  • Dezvoltarea serviciului Centrul maternal
  • Dezvoltarea serviciului de asistență socială comunitară
  • Dezvoltarea serviciului social Centrul de zi pentru copii și familii aflați în situații de risc
  • Dezvoltarea complexului de servicii sociale pentru copiii în situații de stradă.

Primarul General, Ion Ceban: „Proiectul care va fi desfășurat de APL Chișinău, în comun cu Reprezentanța UNICEF Moldova își propune să vină cu un impact major vizavi de partea de logistică, de infrastructură, metodologie, atitudine și implicare pentru cei care activează în acest domeniu.

Obiectivul nostru este de a reduce numărul de copii abandonați sau lăsați fără atenție. Cu regret, am văzut copii în situații de risc major, din republică sau de peste hotare. Și fete și băieți. Mă bucur că împreună facem acest efort comun, astfel ca situațiile de risc să fie reduse la maximum, iar copiii să se bucure de implicarea și de atenția noastră”.

Reprezentant adjunct de țară, UNICEF Moldova, Ilija Talev, a ținut să remarce că toți copiii, indiferent de unde vin, au dreptul să crească într-un mediu care să-i protejeze: „Noi trebuie să ne continuăm eforturile pentru a ne asigura că copiii lipsiți de îngrijire din cauza violenței în familie, din cauza că sunt separați de familiile lor sau care au plecat din țara lor din cauza războiului neînsoțiți, să fie protejați. Iar reieșind din acest deziderat, UNICEF lucrează îndeaproape că structurile de stat și cele municipale, în vederea consolidării răspunsului de protecție a copiilor și de prevenirii situațiile enunțate la nivel național și local”.

Viceprimarul Angela Cutasevici a precizat că bugetul de proiect cu contribuția UNICEF Moldova este de peste 50 de milioane de lei, inclusiv 27,9 milioane lei contribuția APL Chișinău și 22,9 milioane lei din partea UNICEF, în vederea protecției copiilor în situații de risc: „Noi dezvoltăm toate serviciile de alternativă anume în interesul superior al copilului, pentru că protecția copilului în situații de risc este o prioritate pentru municipalitate, iar susținerea venită din partea UNICEF vine să consolideze serviciile municipale, oferite pentru copii sau familii în situații de risc”.

În cadrul evenimentului a fost lansată și o campanie de sensibilizare „Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist”. Grație acestei inițiative, Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului și UNICEF Moldova își propun ca în acest an să recruteze asistenți parentali profesioniști, pentru a asigura acestor copii sprijin, grijă și un mediu familial prietenos.

În prezent, 110 copii rămași fără ocrotire părintească așteaptă să fie încadrați în familiile din municipiul Chișinău, inclusiv copii și adolescenți refugiați din Ucraina. 

Asistenții parentali profesioniști pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite care au experiență în educarea și îngrijirea copiilor. Aceștia ar putea îngriji unul sau mai mulți copii. Echipa serviciului Asistență Parentală Profesionistă vor oferi suport, instruire și consiliere gratuită.

Amintim că în prezent, în cadrul Serviciului Asistență Parentală Profesionistă sunt deja angajați 29 de asistenți parentali profesioniști care educă 27 de copii. Anual, sute de copii ar avea nevoie să beneficieze de acest serviciu.