APL Chișinău susține toate categoriile de persoane cu dizabilități de pe teritoriul municipiului

   3151

Primăria municipiului Chișinău informează că peste 2000 de persoane cu dizabilități din capitală și suburbii, vor beneficia de ajutor material unic din partea autorităților locale, în sumă de circa 1,2 milioane lei, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată astăzi, 3 decembrie.  

Potrivit deciziei aprobate de Comisia municipală de stabilire și acordare a ajutorului material, persoanele cu dizabilități, cu cel mai mic cuantum al pensiei, vor primi câte 500 de lei.

Listele sunt perfectate de Direcțiile teritoriale de asistență socială, iar banii vor fi distribuiți către beneficiari prin intermediul filialelor Î.S. „Poșta Moldovei", începând din 03.12.2020, în termen de 3 luni.

De asemenea, în luna decembrie, a.c.,  Direcția generală asistență socială și sănătate, în parteneriat cu preturile de sector, agenții economici și organizațiile de binefacere, vor distribui colete pentru cca 250 de persoane cu dizabilități.

Totodată, precizăm că, în vederea exercitării efective a dreptului persoanelor cu necesități speciale la asistenţă socială şi asistenţă medicală, subdiviziunile municipale de profil promovează direct sau în colaborare cu organizațiile publice sau private, măsuri pentru susținerea acestei categorii de cetățeni, pentru a rămâne membri deplini ai societății, inclusiv prin prestarea următoarelor servicii și prestații pentru cca 24 mii de persoane: servicii de îngrijire socială la domiciliu, asistență personală, serviciul „Echipa Mobilă", servicii de suport monetar, de plasament, de alimentație, de frizerie sau protetico-ortopedice, asistență umanitară, compensație pentru serviciile de transport, ajutor social și ajutor în perioada rece a anului etc.  

În context, primarul general, Ion Ceban, a menționat că în societatea noastră este importantă atitudinea tolerantă a comunității față de persoanele cu dizabilități, care trebuie formată încă din copilărie. Iar atenția celor din jur pentru persoanele cu necesități speciale trebuie să fie acordată mereu, nu doar pe data de 3 decembrie. „Haideți să fim mai înțelegători, mai atenți și mai receptivi la necesitățile celor mai triști ca noi", a îndemnat edilul.

Cât privește adaptarea infrastructurii urbane la necesitățile persoanelor cu handicap, Ion Ceban a spus că municipalitatea este preocupată în continuare de domeniul dat, pentru a facilita deplasarea persoanelor cu deficiențe de văz, auditive și locomotorii. Astfel, pentru actualele și noile proiecte de infrastructură: reabilitarea parcurilor și scuarurilor, reparația trotuarelor, modernizarea căilor de acces în școli și biblioteci, se ține cont de asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități. 

Pe parcursul anului curent au fost construite sau adaptate mai multe trotuare, au fost amenajate rampe  de acces, în preajma intersecțiilor de pe străzi au fost instalate semafoare dotate cu semnal sonor și a fost amenajat pavaj tactil.

Pe străzile și în scuarurile reabilitate recent, au fost prevăzute locuri speciale de parcare pentru persoanele care utilizează scaunul rulant. De asemenea, grupurile sanitare din parcuri au fost adaptate pentru necesitățile persoanelor cu mobilitate redusă. În context, mai menționăm că pe parcursul anului 2020 au fost achiziționate 12 ascensoare, care au fost instalate în clădirile centrelor medicilor de familie.